מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמחקר: רופאים נוטים לפספס תסמינים ראשונים של טרשת נפוצה

מחקר: רופאים נוטים לפספס תסמינים ראשונים של טרשת נפוצה

חוקרים מגרמניה מצאו כי אנשים עם טרשת נפוצה נוטים לפנות לרופאים מומחים רבים בחמש השנים שקדמו לאבחנה עם תלונות שעשויות להעיד על תחילת התפתחות הנזקים לתאי העצב


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית, שבה מערכת החיסון תוקפת בטעות את הגוף, ובאופן ספציפי את מעטפת המיאלין במערכת העצבים המרכזית - המוח וחוט השדרה, באופן שמוביל לפגיעה בהעברת אותות באמצעות מערכת העצבים ולפגיעות עצביות נוספות.

 

תהליך האבחון של טרשת נפוצה נחשב לרוב למאתגר, מאחר והמחלה עשויה להתבטא באוסף רב של תסמינים באיברי גוף שונים, לרבות עייפות, חולשה, הפרעות תחושתיות, קשיי יציבה והליכה והפרעות ראייה שונות. לכן רבים מהמטופלים נוטים לפנות בשלב הראשון לרופאים מומחים בהתאם לאיבר בו הם חשים פגיעה תפקודית, לרבות רופאי עיניים ואורתופדים, במקום לנוירולוגים שאמונים על האבחון הכולל של המחלה – אבחון המבוסס על הערכה קלינית והדמיית MRI, לעיתים דיקור מותני ובדיקות תומכות נוספות.

 

עתה מצאו חוקרים מגרמניה כי תסמינים ראשונים שמהווים עדות לטרשת נפוצה עשויים להתפספס לתקופות ממושכות של חודשים ואף שנים – לפני שהמחלה מאובחנת.

 

יותר ביקורים אצל רופאים מומחים

 

החוקרים מהאוניברסיטה הטכנית של מינכן סרקו תיקים רפואיים במדגם נרחב שמנה 10,262 מאובחנים עם טרשת נפוצה מתוך מאגר של אחת המבטחות הרפואיות במחוז בוואריה המבטחת כ-85% מתושבי המחוז (BASHIP), ובחנו את התסמינים ובדיקות הרופא שנכללו בתיקים בחמש השנים שקדמו לאבחנה. הנתונים הושוו למדגמים של חולים במחלות כרוניות אוטואימוניות אחרות – 15,502 המאובחנים עם מחלת מעי דלקתית מסוג קרוהן ו-98,432 מאובחנים עם פסוריאזיס וכן 73,430 מטופלים שאינם מאובחנים באף אחת ממחלות אוטואימוניות אלה.

 

המחקר זיהה 43 אבחנות רפואיות שונות שתועדו בתיקי הנבדקים שאובחנו לבסוף עם טרשת נפוצה חמש שנים לפני האבחנה – שתועדו בשכיחות נמוכה יותר באופן משמעותי בתיקיהם של נבדקים ללא מחלות אוטואימוניות. אבחנות אלו פוענחו במחקר בדיעבד כקשורות לתהליכי הדמיאלינציה (Demyelination) – הפגיעה בתאי המיאלין שמאפיינת טרשת נפוצה. 14 מהאבחנות העידו ספציפית על פגיעות נוירולוגיות. כמו כן, דווחו תסמינים הקשורים לראייה, הפרעות בדיסקים בעמוד השדרה, סחרחורות, הפרעות מוטוריות, הפרעות בדרכי השתן, תחושות עוריות ואף הפרעות פסיכיאטריות בשכיחות גבוהה יותר בקרב המאובחנים לבסוף בטרשת נפוצה.

 

בניתוח סטטיסטי, בהשוואה לנבדקים ללא מחלות אוטואימוניות, אנשים עם טרשת נפוצה נטו יותר לדווח בביקורי רופא חמש שנים לפני האבחנה על הפרעות בהליכה (פי 5.2), חולשה (היפרזיס) או שיתוק (המיפלגיה) בצד אחד של הגוף (פי 4.1), הפרעות בתחושות עוריות (פי 3.1), אירוע מוחי – לרבות אירוע מוחי חולף (פי 2.97), הפרעות בתפקוד שלפוחית השתן (פי 2.36), הפרעות בדיבור (פי 2.23), כאבים בפנים ובלסת המיוחסות להפרעות העצב הטריגמינלי (89% יותר), הפרעה דיסאסוציאטיבית (87% יותר), חוסר בוויטמיני B (72% יותר), סחרחורות (44% יותר), טרשת עורקים (37% יותר), הפרעות ראייה (35% יותר), תסמיני דיכאון (עד 29% יותר) ותלות בניקוטין – המעידה על התמכרות לסיגריות (18% יותר).

 

בניתוח לפי גיל, תסמינים מוטוריים וסחרחורות דווחו לרוב אצל מבוגרים יותר ואילו הפרעות בעור ובעיניים דווחו יותר בקרב צעירים.

 

כשליש המאבחנות תועדו על ידי רופאי משפחה (37%) ורק מיעוטן על ידי נוירולוגים האמונים על האבחון של טרשת נפוצה (4.8%). הגיל הממוצע לאבחון טרשת נפוצה עמד במחקר הנוכחי על 40 שנים. 

 

ככלל, בחמש השנים שקדמו לאבחנה הרשמית במחלה, אנשים עם טרשת נפוצה דיווחו על יותר ביקורי רופא – 32 ביקורים בממוצע בחמש שנים, בהשוואה ל-29 ביקורים בקרב נבדקים בקבוצת הביקורת ללא מחלות אוטואימוניות. ריבוי ביקורים תועד בעיקר אצל רופאים נוירוכירורגים וכמובן נוירולוגים, וכן בקרב אורתופדים, רופאי עור, רופאי אף-אוזן-גרון, רופאי עיניים, רדיולוגים, מומחים לרפואה פיזיקלית ושיקום, מומחים לרפואה גרעינית ואורולוגים.

 

במחקר אובחנו גם מספר תסמינים בשכיחות נמוכה יותר בקרב אלו שאובחנו לבסוף עם טרשת נפוצה בחמש השנים שקדמו לאבחנה בהשוואה לאנשים ללא מחלות אוטואימוניות, לרבות זיהומים בדרכי הנשימה העליונות, דלקת בלחמית בעין (קוניוקטיביטיס), דלקת בדרכי העיכול (גסטריטיס) ובתריסריון (דואודניטיס) וכאבים בבטן וברצפת האגן.

 

המחקר מומן על ידי הקרן הגרמנית למחקר (DFG) והאיחוד האירופי, וממצאיו מדווחים בגיליון יוני 2021 של כתב העת Neurology של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה (AAN).

 

עיכוב של שמונה שנים באבחנה

 

החוקרים מסכמים כי "אנשים עם טרשת נפוצה באופן רווח לא מאובחנים בעת אירוע ראשון שמעיד על 'דמיאלניציה', אלא לרוב כעבור שנים, וזאת למרות שהתסמינים וביקורי הרופא בשנים שקודמות לאבחנה בטרשת נפוצה נראים כקשורים לתהליכים שמאפיינים את המחלה, ולא מהווים תסמינים למחלות אחרות".

 

ממצאי המחקר משיקים לעבודות נוספות שמצביעות על ריבוי תסמינים וביקורי רופא בקרב אנשים עם טרשת נפוצה על רקע פגיעות נוירולוגיות, פגיעות שלד-שריר, פגיעות באיברי המין ופגיעות פסיכיאטריות בפרק הזמן של עד עשר שנים לפני האבחנה במחלה. אחד המחקרים בנושא משבדיה, שפורסם בדצמבר 2016 בכתב העת Multiple Sclerosis, אף מצא כמות גבוהה של תשלומי פנסיה על נכויות וימי מחלה עבור אנשים עם טרשת נפוצה עד 15 שנים לפני שאובחנה באופן רשמי.

 

ביולי 2018 פורסם בכתב העת Multiple Sclerosis Journal מחקר בו נמצא כי בחמש השנים שלפני האירוע הראשון של פגיעה במיאלין או הופעה של תסמינים קלאסיים של טרשת נפוצה, אנשים שבהמשך אובחנו עם טרשת נפוצה הגיעו יותר לרופאים או בתי חולים בשל בעיות מערכת העצבים (4-2 פעמים יותר), תסמינים תחושתיים (40%-128% יותר), בעיות שריר-שלד (19%-70% יותר) ובעיות הקשורות למערכת השתן (17%-59% יותר).

 

בשנים האחרונות מדווח בספרות הרפואית על ירידה בזמני העיכוב באבחון טרשת נפוצה, אם כי עדיין תהליך האבחון נחשב למאתגר וממושך, וזאת בעיקר מאחר והמחלה פורצת לרוב בגילים צעירים יחסית שבהם לא צפויות בעיות נוירולוגיות, וכן כי אבחון המחלה נסמך בעיקרו על הדמית MRI שהנגישות אליה מוגבלת, וללא בדיקת תרבית או ביופסיה כפי שקיים במחלות זיהומיות או סרטן.

 

חוקרים מקנדה דיווחו במאי 2010 בכתב העת Journal of Neurological Sciences על עיכובים משמעותיים באבחון טרשת נפוצה: במדגם של חולים ממחוז קולומביה הבריטית במדינה נמצא כי 29% מהחולים בלבד אובחנו תוך שנה מפרוץ התסמינים ורק כמחצית מהחולים (48%) אובחנו תוך חמש שנים מהופעת התסמינים, ואילו במאגר נוסף במחוז קוויבק נמצא כי 40% אובחנו כעבור שנה מהופעת התסמינים ו-59% אובחנו כעבור חמש שנים. העיכוב הממוצע באבחון המחלה עמד במדגם החולים בקולומביה הבריטית על 7.5 שנים בממוצע לגבר חולה ו-7.9 שנים בממוצע לאישה חולה, ובמדגם החולים מקוויבק על 5.5 שנים בממוצע בשני המינים.

 

העיכוב היה מובהק יותר בקרב מאובחנים עם טרשת נפוצה מתקדמת ראשונית (PPMS), כשעמד על 8.6 שנים בממוצע, בהשוואה ל-7.7 שנים בממוצע בטרשת נפוצה התקפית (RMS). כמו כן, כצפוי, ככל שהמטופלים היו צעירים יותר – כך החמיר העיכוב באבחון טרשת נפוצה, כשהוא עומד על 10.6 שנים בממוצע בקרב מאובחנים בגילי 29-18 שנים, בהשוואה ל-5.1 שנים בממוצע בקרב מאובחנים בגילי 40 ומעלה.

 

למרות העיכובים באבחון טרשת נפוצה – מחקרים מצביעים על כך שאבחון מהיר חשוב לשיפור איכות חיי המטופלים, וככלל לפי מאמרים בספרות המקצועית, לטיפול בטרשת נפוצה יש השפעה טובה יותר על עיכוב התקדמות המחלה לטווח ארוך ככל שהוא ניתן מוקדם יותר.

 

 

Neurology, doi: 10.1212/WNL.0000000000012074