מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-1

מנהלי קהילה

דר' זהר לנדאו
דר' זהר לנדאו
מומחית ברפואת ילדים ובאנדוקרינולוגיה וסוכרת בילדים ומתבגריםמנהלת השירות לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בילדים במרכז הרפואי 'וולפסון'.בנוסף, עובדת במכון לסוכרת נעורים של 'מכבי' ברעננה ומקבלת במרפאתי בצפון תל אביב באופן פרטי ומבוטחים של 'כללית מושלם'.יש לי הרבה ניסיון בטיפול בסוכרת מסוג 1 בילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים. כמו כן אני יוזמת ושותפה למחקרים רבים העוסקים בסוכרת מסוג 1 ואנדוקרינולוגיה.כל הצדדים הקשורים לטיפול בסוכרת מסוג 1 (טכנולוגיה, היבטים רגשיים ותזונתיים) מאד קרובים לליבי. 
ד
ד"ר מיכל גילאון
דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית. בעלת תואר ראשון בתזונה קלינית מהאוניברסיטה העברית, ודוקטורט בחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת באוניברסיטת תל אביב.עובדת במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים ובקליניקה פרטית בגבעתיים.בעלת ניסיון רב בהתאמת הטיפול התזונתי בסוכרת מסוג 1 בגילאים השונים, באופן אישי לכל אחד בהתאם לצרכיו ולהעדפותיו. הטיפול כולל התאמה של התזונה לטכנולוגיות החדשות בטיפול בסוכרת (משאבות אינסולין, סנסורים) ובסוגים חדשים של אינסולין.בנוסף לעבודה הקלינית, מרצה במסגרות אקדמיות שונות ומרכזת מקצועית של הקורס הטיפול התזונתי בסוכרת לדיאטניות באוניברסיטת תל אביב.  
ד
ד"ר אביבית כהן
רופאה פנימית ואנדוקרינולוגית ביחידת הסוכרת בהדסה עין כרם ומנהלת מכון סוכרת של מכבי שירותי בריאות בירושלים.
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.

מובילי קהילה

בתיה קריטי
בתיה קריטי
אחראית תחום זכויות באגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) הנגשת זכויות בסוכרת סוג 1 לכלל הקהילה ועזרה במצוי הזכויות מול גופים ממשלתיים שונים. מתן מענה לקהילת הסוכרתיים סוג 1 בכל הגילאים ובני משפחותיהם
כמוניסוכרת סוג-1חדשותקשר חדש: עודף משקל והשמנה קשורים בהתפתחות סוכרת סוג 1

קשר חדש: עודף משקל והשמנה קשורים בהתפתחות סוכרת סוג 1

בהבדל מסוכרת סוג 2, סוכרת סוג 1 היא אמנם מחלה אוטואימונית, אך חוקרים ישראלים מצאו כי עלייה בממדי השמנה אצל מתבגרים מלווה בעלייה בסיכון להתפתחות סוכרת זו. מה ההסבר לקשר?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סוכרת סוג 1, ובשמה העממי "סוכרת נעורים", היא מחלה אוטואימונית שמאופיינת בהרס תאי הבטא המייצרים את הורמון האינסולין בלבלב. אצל אנשים עם סוכרת סוג 1, מערכת החיסון מזהה בטעות ומסיבה שאיננה ברורה עדיין את תאי הבטא כתאים פולשים, ותוקפת ומשמידה אותם בהדרגתיות, עד הפסקת ייצור האינסולין.

 

מרבית המאובחנים עם סוכרת סוג 1 הם בגילי הילדות והנעורים – לרוב עד גיל 20. עם זאת, המחלה יכולה להתפתח גם לאחר מכן.

 

לפי המודל המקובל ברפואה שמסביר את ההתפתחות של סוכרת סוג 1, שתואר בספרות המדעית עוד בשנות ה-80, ההנחה כי המחלה מתפתחת על רקע נטייה גנטית בשילוב עם חשיפה לגורמים סביבתיים והתנהגותיים שמשפיעים על שיבוש בתפקוד מערכת החיסון.

 

בעשורים האחרונים מתועד קשר ברור בין השמנת יתר לסוכרת סוג 2, ובמדינות מערביות רבות ובכללן ישראל מדווח בין השאר גם על ילדים ומתבגרים עם משקל עודף שמתפתחים סוכרת סוג 2, שהייתה בעבר מחלה של מבוגרים בלבד.

 

לצד זאת, על רקע עלייה בהיקף של כ-2% עד 3% בשיעורי התחלואה בסוכרת סוג 1 בעולם בעשורים האחרונים, מספר עבודות מצביעות על קשר בין השמנה גם לסוג זה של סוכרת. עתה מבססים חוקרים ישראלים קשר זה במסגרת מחקר מקיף חדש.

 

יותר משקל עודף – יותר סיכון לסוכרת סוג 1

 

החוקרים ממספר גופי מחקר, לרבות המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, חיל הרפואה בצה"ל, הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, המחלקות לרפואה צבאית ולרפואה משפחה באוניברסיטה העברית והדסה עין כרם, המרכז הרפואי שיבא וקופת חולים מכבי, בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת מקמסטר בקנדה, בחנו מידע במשולב ממאגר לאומי מהשנים 2016-1996 שכולל נתוני משקל גוף של מועמדים לגיוס לצה"ל בגילי 19-16, בהצלבה עם נתונים ממאגר המידע של קופת חולים מכבי הכולל ממצאי בדיקות לנוגדנים כנגד הלבלב שמעידים על המצאות סוכרת סוג 1 בקרב מבוטחי הקופה. המחקר הקיף נתונים רפואיים אודות 834,050 גברים ו-592,312 נשים.

 

ניתוח הממצאים התמקד ב-600,401 נבדקים שהתגייסו לצה"ל בין השנים 2004-1996 בלבד, והיו מבוטחים בקופת חולים מכבי, כך שניתן היה לעקוב אחר נתוניהם הרפואיים בקופה לפחות עד שהיו בגיל 30 או מעבר לכך. ככלל, במדגם אותרו 777 נבדקים שאובחנו עם סוכרת סוג 1 לאחר השירות הצבאי, כשגיל האבחנה הממוצע עמד על 25.2 שנים.

 

נמצא כי קיים קשר הדוק בין עודף משקל להתפתחות סוכרת סוג 1 בגילי בגרות הצעירה, כאשר במודל סטטיסטי, שנטרל את השפעתם של משתנים מתערבים לרבות גיל, מין ונתונים סוציואקונומיים – הסיכון לסוכרת סוג 1 בגילי הבגרות הצעירה היה גבוה יותר בקרב נבדקים שנמדדו בגיל ההתבגרות בשלבי הגיוס לצה"ל מעל אחוזון 50 במדד ההשמנה BMI. בהשוואה לנבדקים מתחת לאחוזון ה-50, הסיכון לסוכרת סוג 1 היה גבוה ב-5% בקרב נבדקים באחוזונים 50 עד 74, והיה גבוה ב-41% בקרב נבדקים באחוזונים 75 עד 84, כשאלו עדיין מוגדרים במשקל תקין. בהמשך, הסיכון לסוכרת סוג 1 היה גבוה ב-54% בקרב מתבגרים עם משקל עודף באחוזונים 85 עד 94' והיה גבוה פי 2.05 בקרב מתבגרים עם השמנת יתר מעל לאחוזון ה-95.

 

כל סטיית תקן אחת מממוצע ה-BMI בגיל ההתבגרות הייתה מלווה בעלייה של 25% בסיכון לסוכרת סוג 1 בבגרות הצעירה.

 

שיעורי התחלואה בסוכרת סוג 1 בקרב הבוגרים הצעירים מבוטחי מכבי עמדו על 2.38% אצל מי שהיו בגיל ההתבגרות עם משקל תקין (אחוזונים 5 עד 84 במדד ההשמנה BMI), 3.15% בקרב מי שהוגדרו בהתבגרותם עם עודף משקל (אחוזונים 85 עד 94) ו-6.27% בקרב מי שהוגדרו עם השמנת יתר (אחוזון 95 ומעלה).

 

בהמשך בוצע ניתוח לסיכון לסוכרת סוג 1, שהתבסס על הגדרה מחמירה שכללה אחד משלושה תנאים: המוגלובין מסוכרר HbA1C בערך של עד 6.5%, רמות סוכר בדם של לפחות 200 מ"ג/ד"צ בשתי בדיקות דם בפער של לפחות חודש בניהן ורכישת תרופות לסוכרת לפחות שלוש פעמים במספר חודשים נפרדים, לצד המצאות נוגדנים ללבלב בבדיקות דם המעידים על סוכרת סוג 1, ובניתוח זה – עודף משקל בגיל ההתבגרות העלה ב-93% את הסיכון לסוכרת סוג 1 בבגרות הצעירה והשמנת יתר בהתבגרות העלתה את הסיכון לסוכרת סוג 1 פי 3.14.

 

החוקרים מציינים כי הקשר בין משקל עודף בהתבגרות לסוכרת סוג 1 נצפה גם לאחר שהוצאו מהמחקר כלל הנבדקים עם עדויות למחלות אוטואימוניות אחרות.

 

יש לציין כי בהבדל ממחקרים אחרים, תת משקל לא נמצא בעבודה זו כקשור לעלייה בסיכון לסוכרת סוג 1.

 

במחקר השתתפו ד"ר ענבר צוקר, דר יאיר זלוף, ד"ר איה ברדוגו, ד"ר אבישי צור, ד"ר מירי לוצקי, ד"ר ירון כהן, פרופ' טלי צוקרמן יפה, ד"ר נגה מינסקי, ד"ר אסטלה דרייזן, דורית צור, חלי מלצר כהן, פרופ' אורית פנחס חמיאל, פרופ' גבריאל חודיק, פרופ' איתמר רז, פרופ' ארנון אפרק, פרופ' הרצל גרשטיין, פרופ' אמיר תירוש ופרופ' גלעד טוויג, וממצאיו מדוחים בגיליון ספטמבר 2022 של כתב העת Diabetologia.

 

הקשר האוטואימוני

 

החוקרים מציינים כי הממצאים מבססים קשר בין נוכחות של נוגדנים לתאי בטא בלבלב המעידים על סוכרת סוג 1 בגילי בגרות הצעירה לבין צבירת משקל עודף בגיל ההתבגרות.

 

החוקרים מציינים כי הממצאים עשויים להוות ראייה לקשרים שנחשפים במחקרים לאחרונה בין השמנה לבין תחלואה אוטואימונית בכללותה, כלומר למחלות שמתבטאות בפעילות משובשת של המערכת החיסונית. אחד ההסברים הביולוגיים לתופעה הוא ברמות גבוהות של חלבונים מסוג ציטוקינים הקשורים במשקל עודף שמעודדים תהליכים דלקתיים בגוף שמעוררים תגובה משובשת של מערכת החיסון.

 

פגיעה במערכת החיסון עשויה גם להתפתח על רקע גורמים נלווים שקשורים להשמנה, למשל חוסרים בוויטמין D, צריכת מזונות עתירי שומן ופגיעה בהרכב החיידקים המאכלסים את המעי – המיקרוביום.

 

בנוסף ישנה תיאוריה בשם 'היפותזת ההאצה' (Accelerator Hypothesis), ולפיה הן סוכרת סוג 2 והן סוכרת סוג 2 הן מחלות שמתפתחות בהשפעה של תנגודת לאינסולין בשילוב עם נטייה גנטית שגורמת לאובדן הדרגתי של תאי בטא בלבלב. לפי תיאוריה זו, אובדן התאים מוביל כשלעצמו לפגיעה במערכת החיסונית במנגנון ביולוגי מורכב.

 

כמו כן, בשנים האחרונות מתועדים בספרות הרפואית מספר שינויים גנטיים ספציפיים שמאפיינים סוכרת סוג 1, סוכרת סוג 2 והשמנה גם יחד, למשל שינויים בגן TCF7L2 שנקשרו במחקרים תחילה לסוכרת סוג 2 ולאחרונה גם לסוכרת סוג 1 – בעיקר בקרב מתבגרים מגיל 12 ומעלה. החוקרים מציינים כי ייתכן וקיימים שינויים גנטיים נוספים שמגבירים את הנטייה לפתח סוכרת סוג 1 על רקע עודף משקל שיש לבחון לעומק בעבודות עתידיות.

 

מחקרים נוספים מבססים אף הם את הקשר שנצפה בעבודה זו בין השמנה לסוכרת סוג 1. כך, למשל, מחקר משבדיה, שפורסם באוגוסט 2017 בכתב העת PLoS Medicine, שמצא כי משקל עודף בילדות מעלה ב-32% עד פי 2.76 את הסיכון לסוכרת סוג 1 לאחר גיל 17.

 

החוקרים מבהירים כי לממצאים השלכות משמעותיות, ועל רקע העלייה בממדי ההשמנה בעולם, צפויה עלייה תלולה בהיקף התחלואה בסוכרת סוג 1, שעשויה להיות גם מלווה בסיבוכים שונים שמאפיינים סוכרת. מעבר לסיבוכים שמאפיינים סוכרת סוג 2, מחקרים בשנים האחרונות מתמקדים גם בסיבוכים של סוכרת סוג 1. כך, למשל, באחד המחקרים מארה"ב, שפורסם בינואר 2021 בכתב העת Diabetes Care, נמצא כי השמנת יתר אצל אנשים עם סוכרת סוג 1 מלווה בעלייה בסיכון לסיבוכים לבביים וכלייתיים.

 

Diabetilogia, doi: 10.1007/s00125-022-05722-5