מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותסגולות נוספות לרימון: מפחית תסמיני גיל המעבר ומשפר פוריות

סגולות נוספות לרימון: מפחית תסמיני גיל המעבר ומשפר פוריות

לצד מחקרים שמזהים בשנים האחרונות יתרונות של פרי הרימון במניעת מחלות לב וסרטן, חוקרים מצאו לאחרונה כי אכילתו תורמת להפחתת תסמיני גיל המעבר אצל נשים ועשויה לשפר את פוריות הגבר


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פרי הרימון, מהמאכלים המרכזיים בסעודת ראש השנה, מככב בשנים האחרונות במחקרים רבים המציגים את מעלותיו במניעת מחלות לב וכלי דם וסרטן ובאיזון מחלת הסוכרת.

 

מחקר ישראלי מבית הספר לרפואה של הטכניון והמרכז הרפואי רמב"ם תיעד לפני למעלה מעשור את השפעות הרימון בהפחתת רמות הכולסטרול הרע LDL בדם ובהגברת יעילותן של תרופות מקבוצת הסטטינים המשמשות למטרה זו. מחקרים נוספים במדינות מסביב לעולם הדגימו כי שתיית מיץ רימונים תורמת לשיפור הזרימה בכלי הדם, וכי לתמציות המופקות מרימונים, קליפת רימונים וזרעי רימונים יש השפעות נוגדות סרטן שבאות לידי ביטוי בין השאר גם בפעילות כנגד גידולי סרטן השד וסרטן הערמונית. יתרונות אלה מיוחסים לתכולה עשירה של נוגדי חמצון המצויים ברימון, לצד ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים המיטיבים עם הבריאות.

 

לאחרונה מתבהרות שתי השפעות מיטיבות נוספות של הרימון בספרות המדעית: מחקרים מציגים את השפעתו המיטיבה על הפחתת תסמיני גיל המעבר של נשים וניסויים בחיות רומזים להשפעה מיטיבה גם על פוריות הגבר.

 

השפעה הורמונאלית

 

מספר מחקרים מהשנים האחרונות, שמסוכמים לאחרונה במאמר מטה אנליזה שפורסם בינואר 2024 בכתב העת Phytotherapy research: PTR, מציגים עדויות להשפעות הרימון כנגד תסמיני גיל המעבר – תסמינים פיזיולוגיים שמאפיינים נשים בסוף גיל הפוריות הנגרמים על רקע הירידה בהפרשת הורמוני המין אסטרוגן ופרוגסטרון, וכוללים בין השאר אי סדירות במחזור החודשי, גלי חום, יובש בנרתיק, ערפול קוגניטיבי, הפרעות שינה ושינויים במצב הרוח.

 

כך, במחקר מגרמניה שנכלל במאמר ופורסם במארס 2017 בכתב העת Alternative Therapies in Health and Medicine, נמצא כי בקרב 78 נבדקות, שמן שהופק מזרעי רימונים סייע להפחתת תסמיני גיל המעבר, והיה מלווה בירידה של 39% בעוצמת גלי חום ובירידה נוספת בתסמינים במערכת העיכול ובתכיפות במתן שתן. מחקר מארה"ב, שנכלל אף הוא במאמר, ופורסם בספטמבר 2015 בכתב העת Nutrition and Cancer, מצא כי מיץ רימונים מפחית תסמינים של ירידה בהפרשת הורמונים אצל מאובחנות עם סרטן השד. במחקר נוסף מאינדונזיה שנכלל במאמר הודגם כי תמצית שהופקה מקליפת הרימון מסייעת לשיפור מבנה העצם בקרב נשים לאחר גיל המעבר ומפחיתה מהסיכון לאוסטיאופורוזיס ושברים בעצמות. מחקרים נוספים שנכללים במאמר והציגו ראיות נוספות בוצעו באוסטריה, דרום קוריאה ואיראן.

 

לפי המאמר החדש, אחד ההסברים האפשריים לממצאים האלה הוא במרכיבים צמחיים המצויים ברימון ודומים במבנה הכימי להורמון הנשי אסטרוגן המכונים 'פיטואסטרוגנים'. מרכיבים אלה למעשה מסייעים לגוף למתן השפעות של ירידה בהפרשת הורמון האסטרוגן מהשחלות שמלווה את גיל המעבר הנשי. כמו כן, לרימון יש תכולה גבוהה של נוגדי חמצון מקבוצת הפוליפנולים אשר לפי ראיות שהוצגו במאמר ריכוזם גבוה יותר מזה המצוי בענבים ועגבניות. כמו כן, ריכוז נוגדי החמצון בשמן זרעי רימונים דומה לזה שקיים בתה ירוק וגבוה מאשר ביין אדום. ביסוס לכך מתקבל ממחקרים שקושרים בין תהליכי עקה חמצונית לתופעות שמאפיינות את גיל המעבר כגון הזעה, חרדה, קשיי ריכוז, הפרעות שינה ותשישות. גם תכולה מרשימה של ויטמין C ברימון ושל ויטמין E בזרעי רימונים עשויה להיות בעלת ערך בהפחתת תסמיני גיל המעבר. ומעבר לגורמים אלה, מחקרים הדגימו לאחרונה גם השפעות של אכילת רימון על רמות של חלבונים והורמונים, שעשויות אף הן להסביר את השיפור בתסמיני גיל המעבר המתועד במאמר, ובמרכזן עלייה ברמות החלבוןApoA-1  וההורמון 'אדיפונקטין' – המסייע במניעת השמנה והגברת רגישות התאים לאינסולין, וזאת לצד השפעה של ירידה ברמות החלבוןAPOB  וההורמון 'רזיסטין' שמעכב את פעילות האינסולין בגוף.

 

עלייה בספירת הזרע

 

מחקרים חדשים בחיות מעבדה רומזים על יתרונות נוספים של הרימון בשיפור פוריות הגבר – בעיקר תוך עלייה בספירת הזרע ושיפור בעיות פוריות. ממצא זה מעודד על רקע הדיווחים בשנים האחרונות על ירידה בספירות הזרע של גברים שהמדע מתקשה להסבירה. לפי מחקר בינלאומי שכלל גם חוקרים ישראלים וממצאיו פורסמו במארס 2023 בכתב העת Human Reproduction Update, בחמישים השנים האחרונות חלה ירידה של כ-50% בספירות זרע של גברים ברחבי העולם, כאשר החשודים העיקריים לתופעה הם ההתחממות הגלובלית, זיהום אוויר, חשיפה לחומרים כימיים ועישון סיגריות בגיל הפוריות.

 

באוגוסט 2024 הדגים מחקר ממצרים שפורסם בכתב העת Current Topics in Medicinal Chemistry, כי במודל של עכברים זכרים עם סוכרת, תמצית קליפת הרימון השפיעה על עלייה בספירות זרע ומדדים נוספים שמעידים על איכות הזרע כמו תנועתיות, ובכך שיפרה את יכולת הפוריות. במחקר זה מיוחסת ההשפעה המיטיבה לתכולה הגבוהה של נוגדי החמצון ברימון.

 

באופן דומה, מחקר מעיראק שפורסם ביוני 2022 הדגים השפעות מיטיבות על איכות הזרע בתוסף תזונה שהופק מקליפת הרימון. בהשפעה מיטיבה דומה, מחקר בחולדות מיפן שפורסם במארס 2020 בכתב העת BioMed Research International מצא תכונות מגנות בתמצית שהופקה מזרעי רימונים כנגד נזקים לזרע ולפוריות הנגרמים כתופעת לוואי מוכרת של חשיפה ממושכת לתרופה טרמדול מקבוצת האופיאטים. החוקרים מעריכים כי השפעה זו עשויה להתפתח על רקע מרכיבים פעילים שונים ברימון או שילוב שלהם יחד, ובהם נוגדי חמצון מקבוצת הפוליפנולים, טאנינים והאנתוציאנינים, פיטואסטרוגנים מסוימים וכן חומצות שומן 'מצומדות' המצויות ברימון.

 

מחקר אחד מצומצם שבוצע לאחרונה גם רומז על השפעה מיטיבה אפשרית של רימון על פוריות האישה. במחקר מאיראן שפורסם ביוני 2023 בכתב העת Phytotherapy Research נמצא אצל נשים עם משקל עודף ותסמונת השחלות הפוליציסטיות שרבות מהן מתמודדות בפגיעה בפוריות, כי למיץ רימונים יש השפעה ממתנת על הפחתת פעילות דלקתית ועקה חמצונית ושיפור ברמות הורמון הטסטוסטרון. עם זאת, במחקר לא הודגמה השפעה ישירה מיטיבה של מיץ הרימונים על שיפור הפוריות. גם מחקר זה מייחס את ההשפעה המיטיבה שנצפתה במיץ רימונים לתכולה הגבוהה של נוגדי חמצון פוליפנולים שהוכחו בהשפעותיהם הנוגדות תהליכים דלקתיים. יש לציין כי בתקופת הרנסנס שימש פרי הרימון כסמל לפוריות – אם כי אין כיום די עדויות מדעיות לתרומתו האפשרית עבור נשים שמתמודדות עם בעיות פוריות.

 

הרימון כסמל לפוריות בתקופת הרנסנס. 'מדונה ורימון' של הצייר סנדרו בוטיצ'לי מהמאה ה-15 (צילום: Wikimedia Commons).

 

עוד על פרי הרימון

 

קישור למחקר על יתרונותיו של הרימון בשיפור תסמיני גיל המעבר:

Phytotherapy research: PTR, doi: 10.1002/ptr.8036

 

קישורים למחקרים על יתרונותיו של הרימון בשיפור פוריות הגבר:

Current Topics in Medicinal Chemistry, doi: 10.2174/0115680266308882240806175831

BioMed Research International, doi: doi: 10.1155/2020/2732958

Phytotherapy research: PTR, doi: 10.1002/ptr.7731