מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותהחשיפות בבית שעשויות להעלות את הסיכון למחלות מעי דלקתיות אצל ילדים

החשיפות בבית שעשויות להעלות את הסיכון למחלות מעי דלקתיות אצל ילדים

על רקע העלייה בהיקף מחלות מעי דלקתיות בילדות, חוקרים אוסטרלים בדקו מיליוני ילדים וזיהו גורמי סיכון סביבתיים רבים להתפתחות מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית בקרב ילדים. איך אפשר להפחית את הסיכון?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לאחרונה ניכרת בעולם המערבי עלייה בשכיחותן של מחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס כיבית. ההערכה כי לעלייה זו, שנצפית במיוחד אצל ילדים, סיבות סביבתיות רבות שחושפות את הדורות הצעירים לסיכון מוגבר למחלות אלו.

 

מחלות מעי דלקתיות מלות בתסמינים אופייניים, לרוב כאבי בטן חוזרים, עצירות ו/או שלשולים ודם בצואה, שמצביעים על כך שמקטעים מסוימים במערכת העיכול סובלים מדלקתיות כרונית. מספר גורמים נקשרו עם השנים לעלייה בסיכון למחלות מעי דלקתיות, ובהם שילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים.

 

עתה מדווחים חוקרים מאוסטרליה כי זיהו מספר גורמי סיכון ברורים להתפתחות מחלות אלה בילדות, כאשר מצאו שנטילת כמויות גבוהות של אנטיביוטיקה והקפדה יתרה על היגיינה, לצד התזונה המערבית הקלאסית שמלווה באכילת מזון מהיר, ומזונות מעובדים ו'אולטרה מעובדים' ומזון עשיר בשומנים רוויים וסוכר – מהווים גורמי סיכון להתפתחות מחלת מעי דלקתית בילדות.

 

החוקרים מאוניברסיטת ניוקאסל באוסטרליה ביצעו מטה אנליזה, וניתחו נתונים מתוך 35 מחקרים תצפיתיים שכללו 4,614,902 מיליון ילדים. הממצאים זיהו שורה ארוכה של גורמים שאליהם נחשפים ילדים בביתם שעשויים להשפיע על עלייה בסיכון להתפתחות מחלות מעי דלקתיות.

 

משפחות אמידות נפגעות יותר

 

בין השאר נמצא כי נטילת אנטיביוטיקה בילדות מעלה את הסיכון למחלות מעי דלקתיות, ולמעשה, על פי הניתוח, ילדים שקיבלו לפני גיל 5 תרופות אנטיביוטיות בארבע הזדמנויות שונות ויותר – היו בסיכון גבוה פי 3.46 יותר להתפתחות מחלות אלה. מחקרים שנכללו בסקירה הצביעו גם על קשר ולפיו ככל שילד מקבל יותר מרשמים לאנטיביוטיקה ונחשף למינונים גבוהים יותר – כך הסיכון למחלות מעי דלקתית מוסיף לגדול.

 

בהיבט התזונתי, המחקר מצא כי התזונה המערבית ה"קלאסית" שכוללת אכילת מזון מהיר ומזונות מעובדים ואולטרה מעובדים וכמויות גבוהות של שומן רווי וסוכר – מעלה את הסיכון למחלות מעי דלקתיות. באופן ספציפי, צריכה גבוהה של ממתקים ומשקאות ממותקים בילדות הייתה מלווה בסיכון גבוה פי 2.02 למחלות אלה. לעומת זאת, מי שאוכלים בילדותם כמויות גדולות של ירקות היו בסיכון נמוך ב-53% למחלות אלה. עוד נמצא כי הסיכון למחלות מעי דלקתיות גדל פי 2 אצל ילדים שנחשפים בביתם לעישון פסיבי.

 

המחקר מצא כי בדומה לעבודות שמחזקות את 'תיאורית ההייגינה' וקושרות בין הקפדה גבוהה מדי בילדות על היגיינה לבין עלייה בסיכון לאלרגיות, היגיינה יתרה בילדות מעלה גם את הסיכון למחלות מעי דלקתיות. לעומת זאת, מי שגדלו בילדות עם אחים ואחיות ועם בעלי חיים ומי שבביתם רק חדר שירותים אחד – נמצאו בסיכון נמוך יותר למחלות אלה.

 

ככלל, הגורמים שנקשרו במחקר לסיכון גבוה למחלות מעי דלקתיות מאפיינים בעיקר משפחות אמידות, ואכן הניתוח מצא כי ילדים ממשפחות ממעמד סוציואקונומי נמוך נמצאים בסיכון נמוך ב-65% למחלות מעי דלקתיות. במחקר נמצא כי לילדים ממשפחות ממעמד סוציואקונומי גבוה סיכון גבוה פי 2.55 לפתח מחלות מעי דלקתיות, ולילדים עם הורים שמועסקים במשרה מלאה ומתגוררים בסביבה עירונית סיכון גבוה ב-70% להתפתחות מחלות אלה. ממצאים אלה מתיישבים גם עם תמונת המצב העולמית שמזהה את העלייה בתחלואה במחלות אלה בעיקר במדינות מערביות מבוססות, ללא עלייה מקבילה במדינות מתפתחות.

 

גם ילדים שנולדו לאימהות מעל גיל 29 היו בסיכון גבוה פי 2.55 למחלות מעי דלקתיות, בהשוואה לילדים לאימהות צעירות יותר.

 

ממצאי המחקר הוצגו החודש (מאי 2023) בכנס Digestive Disease Week של איגוד רופאי הגסטרו האמריקאים (AGA) שנערך בשיקגו. 

 

חיית מחמד כאמצעי מניעה

 

הממצאים החדשים מגיעים כשברקע עלייה משמעותית בהיקף התחלואה במחלות מעי דלקתיות בעולם, בעיקר בגיל הילדות וההתבגרות. במחקר מסין שניתח נתונים מהעולם על שכיחותן של מחלות מעי דלקתיות, שממצאיו פורסמו במארס 2023 בכתב העת BMJ Open, הוערך כי בעולם חיים כ-4.9 מיליון אנשים עם קרוהן וקוליטיס כיבית, נכון לשנת 2019, ומשנת 1990 עלתה שכיחות המחלה ב-147 מתוך 204 מדינות שנכללו בעבודה.

 

בישראל, מחקר של איגוד רופאי הגסטרו קבע כבר לפני כעשור כי שכיחות מחלות מעי דלקתיות שעמדה בשנת ה-70 על כ-6 חולים כל מאה אלף תושבים כבר הגיעה לשכיחות של 100 חולים לכל מאה אלף תושבים. במחקר ישראלי שפורסם באוקטובר 2021 בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases, נקבע כי נכון לשנת 2019 חיו בארץ 46,074 מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות, בהסתמך על נתוני ארבע קופות החולים, כאשר מספר החולים משנת 2005 עד 2018 הוכפל פי 2 אצל יהודים ופי 3 באוכלוסייה הערבית. "כיום, עד לשליש מהמקרים של קרוהן וקוליטיס כיבית מאובחנים לפני גיל 21", התריעה החוקרת הראשית במחקר, הדיאטנית נישה טאקר, בראיון לתקשורת עם פרסום המחקר.

 

הקשר שזוהה במחקר בין עישון פסיבי למחלות מעי דלקתיות מחזק ממצאים מעבודות נוספות לאחרונה שקושרות בין עישון למחלות אלה. כך, במחקר נרחב של חוקרים מאוניברסיטת הרווארד, בו נערך ניתוח של ממצאי "מחקר האחיות" – מחקר מעקב אמריקאי נרחב, מצא כי עישון בהווה מגדיל ב-90% את הסיכון לפתח קרוהן.

 

בעשור האחרון מתרחבים המחקרים שקושרים בין הרכב החיידקים שמאכלסים את המעי – המיקרוביום – לבין התפתחות מחלות מעי דלקתיות, וממצאי המחקר הנוכחי מתיישבים עם עבודות אלה. כך, תזונה מערבית שנמצאה בעבודה זו מזיקה בכל הקשור לסיכון למחלות מעי דלקתיות – עשויה להשפיע לרעה על הרכב חיידקי המעי ולעורר נטייה לדלקתיות מוגברת. בנוסף, שמירה יתרה על היגיינה מפחיתה את החשיפה לחיידקים בסביבה ולדברי החוקרת הראשית טאקר, בעוד שהקפדה בסיסית על היגיינה מומלצת בילדות כאמצעי להתגוננות מפני מחלות זיהומיות, הרי ש"חשוב לתת לילדים לשחק בחוץ ולבוא במגע עם חיות מחמד כדי לאפשר להם לפתח מערכת חיסונית חזקה. במילים אחרות, יש דבר כזה של 'ילדים נקיים מדי'", היא אומרת. בראיון אף המליצה טאקר להורים לשקול אימוץ חיית מחמד לילדיהם – כאמצעי למניעת התפתחות מחלת מעי דלקתית. 

 

ממצאי המחקר מחדדים את ההמלצות התזונתיות הרווחות למניעת מחלות מעי דלקתיות, אשר כוללות אכילת כמות גבוהה של ירקות בילדות והפחתה של צריכת מזון מעובד לרמה מינימאלית. כבר בגילי הינקות מדגישה טאקר כי גם הנקת תינוקות מסייעת להגנה מפני דלקתיות במערכת העיכול, אם כי חשוב לציין כי ממצאי המחקר הנוכחי לא זיהו תרומה משמעתית של הנקה על הורדה בסיכון למחלות מעי דלקתיות. לדברי טאקר, ההמלצות התזונתיות חיוניות בעיקר למי שיש במשפחתם מקרים מאובחנים של מחלות מעי דלקתיות או היסטוריה משפחתית של מחלות נוספות שמתבטאות בדלקתיות מוגברת, ובייחוד מחלת עור דלקתית כרונית מסוג אטופיק דרמטיטיס ונזלת אלרגית.

 

קיימת חשיבות רבה בזיהוי גורמי סיכון בילדות למחלות מעי דלקתיות. זאת מכיוון שמעבר להשפעה על דלקתיות במערכת העיכול, למחלות מעי דלקתיות, במידה והתפתחו, יש גם השפעה על מערכות ביולוגיות נוספות, ובין השאר הן גם עלולות להשפיע על תהליך ההתבגרות עקב פעילות דלקתית מוגברת. 

 

 

Digestive Disease Week, American Gastroenterological Association, May 7 2023