מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותהמזון שמסייע במניעת סוכרת הוא דווקא מתוק וטעים

המזון שמסייע במניעת סוכרת הוא דווקא מתוק וטעים

מחקר אוסטרלי חדש מעלה כי צריכת שתי מנות פרי ביום מסייעת להפחית ב-36% את הסיכון לסוכרת. כיצד?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בעשורים האחרונים מתחדדת ההבנה בדבר יתרונותיהם של ירקות ופירות במניעת השמנה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת ואפילו במניעת גידולים סרטניים. ארגון הבריאות העולמי (WHO) ממליץ כחלק מאורח חיים בריא על צריכת לפחות 400 גרם של פירות וירקות ביום למניעת תחלואה כרונית וארגוני בריאות בעולם ממליצים על צריכת לפחות חמש מנות פירות וירקות ליום (כשכל מנה מהווה כ-80 גרם).

 

אך בעוד שהירקות מככבים בהמלצות התזונתיות למניעת תחלואה שמאפיינת מדינות מערביות ובכללן ישראל, פירות שמכילים סוכר טבעי בכמויות גבוהות יותר פחות הודגשו בחשיבותם למניעת מחלות. עתה נמצא במחקר חדש מאוסטרליה כי גם צריכה גבוהה של פירות מסייעת למנוע תחלואה ואף תורמת למניעת סוכרת סוג 2 – מחלה שמאופיינת ברמות גבוהות של סוכר בדם ועשויה להתבטא בסיבוכים קשים.

 

החוקרים מהמכון לחקר התזונה באוניברסיטת אדית קואן (ECU) בעיר פרת' שבמערב אוסטרליה, בשיתוף חוקרים מאוניברסיטאות נוספות במדינה, ניתחו נתונים שנאספו בקרב 7,675 בוגרים אוסטרלים בגילי 25 ומעלה שהשתתפו במחקר מעקב הקשור לאורח חיים בריא (Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study – ובקיצור AusDiab), במטרה להעריך את הקשר בין צריכת פירות ומיצי פירות להתפתחות סוכרת לאורך 12 שנים, החל מהשנים 2000-1999. הנבדקים היו בגיל ממוצע 54, כמחציתם (45%) גברים. 4,674 נבדקים השלימו תקופת מעקב של חמש שנים ו-3,518 השלימו מעקב של 12 שנים. הנבדקים עברו במהלך המחקר בדיקות תקופתיות לרמות הסוכר בדם בצום ולאחר העמסת סוכר ולרמות הורמון האינסולין בדם, וכן בוצעה עבור כל נבדק הערכה חישובית לתפקוד תאי הבטא בלבלב (במדד HOMA2-%β) במטרה להעריך את תפקוד האינסולין בגוף. בתחילת המחקר גויסו נבדקים שאינם סוכרתיים, ואילו כעבור חמש שנות מעקב 179 אובחנו כסוכרתיים ובחלוף 12 שנים 247 חלו בסוכרת.

 

תפוחים ובננות 

 

החוקרים מצאו כי מי שצרכו לפחות שתי מנות פרי ליום היו בסיכויים גבוהים יותר להתפתחות רגישות להורמון האינסולין – מנגנון מרכזי ביכולתו של הגוף להשתמש בסוכר לצורכי אנרגיה, ומשכך היו בסיכון נמוך יותר לפתח תנגודת לאינסולין, שמהווה שלב מקדים להתפתחות סוכרת סוג 2.

 

בהשוואה לנבדקים ברבעון הנמוך ביותר בצריכת פירות, משתתפים עם צריכה מתונה של שתי מנות פרי ביום – ברבעון השלישי של צריכת הפירות במחקר – היו בסיכון נמוך ב-36% לפתח סוכרת כעבור חמש שנות מעקב. עם זאת, הממצאים על הסיכון להתפתחות סוכרת במעקב ממושך יותר של 12 שנים לא הניבו תוצאה מובהקת סטטיסטית.

 

במחקר נמצא למעשה כי אלו שהקפידו על צריכת פירות גבוהה נטו לייצר בלבלב כמויות נמוכות יותר של אינסולין כדי להפחית את רמות הסוכר בדם. במחקרים רבים הוכח כי רמות גבוהות של אינסולין בדם (היפראינסולינמיה) פוגעות בתפקוד כלי הדם, ולא רק מעלות את הסיכון לסוכרת, אלא גם קשורות לעלייה בסיכון ליתר לחץ דם, השמנה ומחלות לב וכלי דם.

 

הפירות שנאכלו על ידי הנבדקים בכמות הגבוהה ביותר היו תפוחים, שהיוו 23% מסך צריכת הפירות המחקר, ואחריהם בננות (כ-20%), תפוזים ופירות הדר (כ-18%), ואילו שאר הפירות היוו כל אחד פחות מ-8% מסך צריכת הפירות במחקר.

 

בחישובים נמצא כי תפוחים לבדם נקשרו בקשר הפוך לרמות האינסולין בדם, ומשכך הפחיתו לבדם את הסיכון לסוכרת. למרות שפירות אחרים לבדם לא נמצאו קשורים סטטיסטית לשינוי כלשהו בסיכון לפתח סוכרת, מספר מדדים בדם רמזו על קשר בין אכילת בננות בכמות גבוהה לבין ירידה בסיכון לסוכרת, אולם ללא קשר מקביל בין צריכתן לבין תפקוד האינסולין (רגישות לאינסולין או לחילופין תנגודת לאינסולין) – ממצא מעניין שדורש לטענת החוקרים העמקה בעתיד.

 

פירות שלמים

 

במחקר התברר כי מיצי פירות לא העלו את הרגישות לאינסולין ולא הפחיתו את הסיכון לסוכרת. החוקרים מעריכים כי הסיבה לכך היא שבהבדל מפירות שלמים, התכולה הגבוהה של סוכר במיצי פירות אינה מאוזנת בכמות גבוהה של סיבים תזונתיים.

 

המחקר נתמך במענקים מטעם המועצה הלאומית האוסטרלית לחקר הבריאות והרפואה (NHMRC) ואגודת הלב הלאומית של אוסטרליה, וממצאיו מדווחים בגיליון יוני 2021 של כתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

בראיון לתקשורת אמרה החוקרת הראשית במחקר, ד"ר ניקולה בונדונו כי על פי ממצאי המחקר, "אורח חיים ותזונה בריאים, אשר כוללים צריכה של פירות שלמים, מהווה אסטרטגיה מצוינת להפחתת הסיכון לפתח סוכרת סוג 2".

 

המחקר לא בחן את הסיבות התורמות לעלייה ברגישות לאינסולין כתוצאה מצריכת פירות גבוהה, אולם החוקרים מספקים מספר הסברים אפשריים לתופעה. ראשית, פירות מכילים רמות גבוהות של ויטמינים ומינרלים וכן מכילים תרכובות טבעיות מסוג פיטוכימיקלים ובהם נוגדי חימצון שעשויים לתרום למניעת סוכרת, ולצד אלה גם כמות גבוהה של סיבים תזונתיים שמסייעים לווסת את שחרור הסוכר לזרם הדם – מה שמקנה להם גם תחושת שובע גבוהה יותר לאורך זמן.

 

בנוסף, לרוב הפירות אינדקס גליקמי נמוך – כלומר שהסוכר שמצוי בהם מתעכל ונספג בגוף באיטיות רבה יותר בהשוואה לסוכר פשוט. יש לציין כי בשנים האחרונות הולך ונזנח השימוש במדד האינדקס הגליקמי לצורך מתן המלצות תזונתיות למניעה וטיפול בסוכרת, בייחוד מאז שהוכח במחקרים בעולם ובכללם בישראל כי גם גורמים נוספים הקשורים לתזונה משפיעים על רמות הסוכר בדם ועל הסיכון לסוכרת ובכללם גורמים הקשורים להרכב אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי – המיקרוביום. מספר חברות מסחריות אף מציעות לאחרונה שירותי התאמה אישית של תפריט תזונתי לשיפור רמות הסוכר בדם בהתאמה להרכב המיקרוביום האישי של כל מטופל.

 

הממצא החדש מחזק ממצאים ממחקרים קודמים שמצביעים על קשר בין צריכת פירות לירידה בסיכון לסוכרת. באפריל 2017 דיווחו חוקרים בריטיים מאוניברסיטת אוקספורד על סמך מחקר מעקב נרחב בסין שכלל כחצי מיליון איש ונמשך שבע שנים, כי נשים שדיווחו על צריכה יומית של פירות טריים היה סיכון נמוך ב-12% לפתח סוכרת בהשוואה לנבדקים שלא צרכו פירות או צרכו פירות לעיתים נדירות. ככל שצריכת הפירות הייתה גבוהה יותר, הסיכון לסוכרת הופחת. באנשים שכבר אובחנו עם סוכרת לפני שהמחקר החל, צריכה של פירות טריים באופן קבוע נקשרה לסיכון נמוך ב-17% למוות מכל סיבה במהלך המעקב ולסיכון נמוך ב-28% לסיבוכים בכלי הדם בקטנים וב-13% לסיבוכים בכלי הדם הגדולים. בהבדל מהממצאים בעבודה הנוכחית, מחקר נוסף מדנמרק, שפורסם בשנת 2013 העלה כי הגבלת הצריכה של פירות בקרב המאובחנים עם סוכרת סוג 2 אינה משפיעה על רמות הסוכר בדם.

 

 

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, doi: 10.1210/clinem/dgab335