מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן המעי הגס

מנהלי קהילה

פרופ' הוברט אילה
פרופ' הוברט אילה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול ,מכון שרת ,בית חולים הדסה עין כרם. מרצה בכירה באוניברסיטה העברית ויושבת ראש הקבוצה הישראלית לגדולי מערכת העיכול תחת האיגוד האונקולוגי.
ד
ד"ר רוית גבע
אונקולוגית מומחית בגידולים ממאירים במערכת העיכול מבית חולים איכילוב.
דניאל זכריה
דניאל זכריה
דיאטנית קלינית, המערך האונקולוגי ומרפאות גידולי מערכת העיכול בית חולים איכילוב.
כמוניסרטן המעי הגסחדשותהתועלת של אספירין במניעת סרטן – עשויה להיות תלויה בגיל

התועלת של אספירין במניעת סרטן – עשויה להיות תלויה בגיל

חוקרים אמריקאים מצאו כי נטילה יומיומית של אספירין מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס בגיל המבוגר, אולם רק לאלו שנהגו ליטול את התרופה בקביעות לפני גיל 70


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אספירין המכילה 'חומצה אצטיסליצילית' (ASA) מהווה את אחת התרופות הפופולאריות והנמכרות בכל הזמנים. מעבר לפעילות האספירין כמשכך כאבים ומוריד חום המשתייך לקבוצת ה-NSAIDs וכמדלל דם לטיפול במצבים של קרישיות יתר, ברבות השנים נמצא כי נטילה קבועה של אספירין עשויה למנוע מחלות לב וכלי דם ואף סרטן.

 

למרות שכיום מהווה אספירין טיפול שגרתי רק למניעה שניונית של אירועים קרדיו-וסקולאריים בקרב מי שכבר פיתחו התקפי לב בעבר, וכן לעתים למניעה שניונית בקרב מי שפיתחו שבץ מוחי, מספר רופאים ואיגודים מקצועיים ממליצים על נטילתו גם למניעה ראשונית של מחלות לב – המלצה שמוגדרת עדיין כשנויה במחלוקת, ואף לצורך מניעת התפתחות גידולים סרטניים. בין השאר, מחקרים הדגימו כי נטילה קבועה של אספירין במינון נמוך מפחיתה את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס, סרטן העור מסוג מלנומה וסרטן ראש-צוואר.

 

אולם עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי ייתכן וההשפעה המיטיבה של אספירין בהפחתת הסיכון לגידולים סרטניים אינה גורפת, אלא תלויה בגיל. החוקרים מצאו כי לא כל הנוטלים אספירין בקביעות מפחיתים מסיכוייהם לפתח סרטן, אלא רק אלו ששעו להמלצות ליטול אספירין על בסיס יומיומי עוד לפני שמלאו להם 70.

 

קשר תלוי גיל

 

החוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד בחנו נתונים על 94,540 נבדקים משני מחקרי מעקב גדולים – מחקר המעקב הנרחב "מחקר האחיות" בין השנים 1980 עד 2014 ומחקר מעקב מקביל בקרב גברים עובדי מקצועות הבריאות בין השנים 1986 עד 2014. בניתוח נכללו רק נבדקים מעל גיל 70, בגיל ממוצע של 76.4 שנים לנשים ו-77.7 שנים לגברים.

 

מבין הנבדקים, בתקופת המעקב פיתחו 1,431 מהם סרטן המעי הגס. כמו כן, במחקר נמנו 838 נבדקים שנהגו ליטול אספירין בקביעות על רקע ההמלצות השונות בנושא, כאשר נבדקים אלה נטו להיות יותר מעשני סיגריות בעבר, מטופלים שעברו בעבר קולונוסקופיה בחשד לסיבוכים או תהליכים גידוליים במעי ומטופלים שאובחנו בעבר עם יתר לחץ דם, סוכרת ועודף שומנים בדם (היפרליפידמיה).

 

בהשוואה למטופלים שלא נהגו ליטול אספירין בקביעות, נמצא כי אלו שהחלו ליטול אספירין על בסיס יומיומי לפני גיל 70 היו בסיכון נמוך ב-20% לפתח סרטן המעי הגס בהשוואה לאלו שלא נהגו ליטול את התרופה בקביעות, וזאת לאחר נטרול משתנים מתערבים. ואולם, הקשר שבין אספירין להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס לא היה מובהק בקרב אלו שהחלו ליטול את התרופה לאחר גיל 70.

 

המחקר נתמך על די המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), הקרן לסרטן בבריטניה (Cancer Research UK) וגופים נוספים, וממצאיו מדווחים בגיליון ינואר 2021 בכתב העת JAMA Oncology של ההסתדרות הרפואית האמריקאית.

 

בגיל המבוגר – המנגנון הממאיר שונה

 

החוקרים מעריכים כי עשוי להיות בסיס ביולוגי להעדר הקשר בין נטילה קבועה של אספירין לבין סרטן המעי הגס בקרב מבוגרים שהחלו ליטול את התרופה אחרי גיל 70, וזאת על רקע עבודות חדשות שמצביעות על מנגנון שונה שקשור בגידולים סרטניים שמתפתחים בגיל המבוגר בהשוואה לסרטן בצעירים, בין השאר על רקע האצת שינויים במטען הגנטי בתהליכי 'מתילציה של דנ"א' עם העלייה בגיל.

 

בסרטן המעי הגס באופן ספציפי, הגידול נוטה בגיל המבוגר להתפתח יותר בצד הימני של המעי הגס (RCC), בעוד שבגיל צעיר הוא נוטה יותר להתפתח בצד שמאל (LCC). כמו כן, מחקרים העלו כי גידולים סרטניים במעי הגס בגיל המבוגר מאובחנים יותר עם שינויים בגן ה-BRAF במעטפת הגידול, אשר מספר תרופות ביולוגיות פותחו כנגדו.

 

החוקרים בעבודה הנוכחית מציינים כי נדרשים מחקרים נוספים כדי לאפיין את המנגנון הביולוגי שבאמצעותו משפיע האספירין על ירידה בסיכון לסרטן המעי הגס בקרב אנשים מתחת לגיל 70 בלבד, ללא השפעה בגילים מבוגרים יותר.

 

ממצאי המחקר חשובים בעיקר על רקע עבודות שמתפרסמות לאחרונה שמתריעות גם מפני הסיכונים האפשריים בנטילה קבועה של אספירין – ובעיקר הסיכון להתפתחות דימומים פנימיים בגוף. כך, במחקר המכונה ASPREE שממצאיו פורסמו באוקטובר 2018 בכתב העת New England Journal of Medicine נמצא כי לאחר 4.7 שנות מעקב, מבוגרים בריאים שנטלו בקביעות אספירין, בין השאר לאור הסגולות הבריאותיות שמיוחסות לתרופה, נמצאו דווקא בסיכון גבוה יותר לתמותה מכל הסיבות, לרבות תמותה מסרטן, וכן כי מבוגרים שנטלו מינונים נמוכים של אספירין היו בסיכון גבוה ב-60% לדימומים במערכת העיכול ובסיכון גבוה ב-87% ספציפית לדימומים בקיבה. סקירת מחקרים של חוקרים מהעולם שפורסמה ביוני 2020 העלתה כי השימוש באספירין למניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם מעלה את הסיכון לדימומים במערכת העיכול ואף בגולגולת – ולכן אינו מומלץ באופן גורף.

 

מומחים אמריקאים שהתייחסו לממצאים החדשים בפרסומים בתקשורת האמריקאית הבהירו כי שילוב עדויות על התועלת של אספירין במניעת סרטן המעי הגס – כפי שזוהתה במחקר, לצד הראיות על הסיכון בתרופה – מדגישות כי למי שכבר עברו את גיל 70 וטרם החלו ליטול אספירין באופן קבוע – מומלץ שלא לעשות זאת.

 

בנוסף, הממצאים מבהירים כי אין לסמוך על האספירין לבדו כאמצעי למניעת סרטן המעי הגס, ויש לשים דגש על אמצעים מניעתיים נוספים, לרבות שמירה על משקל גוף תקין, מניעת עישון ואימוץ הרגלי תזונה בריאה לצד פעילות גופנית סדירה וכן היענות לבדיקות קבועות לאיתור מוקדם של סרטן המעי הגס באמצעות דם סמוי בצואה – בדיקות המומלצות כיום לכלל האוכלוסייה אחת לשנה, מגיל 50 עד 74.

 

כמו כן, המחקר הנוכחי אינו מספק ראיות לגבי הגיל שבו מומלץ להפסיק ליטול אספירין למניעת סרטן המעי הגס, ועל בסיס הידע הקיים כיום במחקר – מומחים טוענים כי יש להתאים את הגיל לכל מטופל באופן אינדיבידואלי.

 

ממצאי המחקר גם מלווים בעבודות נוספות אודות הסגולות של אספירין שמצביעות על כך שהתועלת של התרופה במניעת סרטן המעי הגס מושגת רק לאחר חמש עד עשר שנים של נטילה קבועה יומיומית, בהתבסס על מחקרים בקרב בוגרים בגיל העמידה.

 

הראיות על הקשר בין נטילת אספירין להפחתת הסיכון לסרטן החלו להצטבר כבר לפני מספר עשורים. ביוני 2016 דווח בכתב העת JAMA Oncology כי על סמך ממצאי אותם מחקרי מעקב ששימשו לעבודה הנוכחית, אספירין יעיל בהפחתה של 19% בסיכון לסרטן המעי הגס והפחתה של 15% בסיכון של סרטן הקיבה, אם כי לא נמצאה תועלת בהפחתת הסיכון לסוגי סרטן אחרים שנבדקו – סרטן השד, סרטן הערמונית וסרטן הריאות. במארס 2014 פורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine מחקר נוסף, לפיו  שימוש באספירין קשור לשיפור בסיכויי ההישרדות לאחר אבחנה של סרטן המעי הגס.

 

עבודות נוספות, בדומה למחקר הנוכחי, מסייגות בשנים האחרונות את ההמלצה הגורפת לנטילת אספירין כאמצעי למניעת סרטן המעי הגס. כך, למשל, מחקר אמריקאי מאוניברסיטת הוואי שפורסם בנובמבר 2017 בכתב העת Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention הדגים כי התועלת במניעת המחלה נצפית בעיקר בקרב גברים ולא אצל נשים (ממצא שלא חזר על עצמו במחקר הנוכחי), ויש אף עבודות שמצביעות על סמנים ביולוגיים שעשויים להשפיע על הסיכוי למנוע סרטן באמצעות נטילת אספירין קבועה.

 

כיום רשויות הבריאות בעולם אינן נוהגות להמליץ באופן גורף על מניעת סרטן באמצעות נטילת אספירין. לפי המלצות כוח המשימה האמריקאי למניעת מחלות (USPSTF) שעודכנו לאחרונה באפריל 2016, נטילה יומית של אספירין מומלצת ספציפית על סמך ממצאי מחקרים למניעת סרטן המעי הגס ומחלות לב וכלי דם בעיקר בגילי 50 עד 59 (המלצה בדרגת חוזק בינונית B) וכן בגילי 60 עד 69 (המלצה בדרגת חוזק נמוכה C), כשיש סיכון למחלות לב וכלי דם של 10% ומעלה לעשר שנים לפי מדד פרמינגהאם האמריקאי וכשאין סיכון מוגבר לדימומים, וכשיש תוחלת חיים צפויה של עשר שנים לפחות ונכונות ליטול אספירין לתקופה ממושכת של לפחות עשר שנים.

 

JAMA Oncology, doi:10.1001/jamaoncol.2020.7338