מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)חדשותמחקר ענק: תזונה צמחונית מועילה לדלקת מפרקים שגרונתית

מחקר ענק: תזונה צמחונית מועילה לדלקת מפרקים שגרונתית

ירידה בפעילות הדלקתית, הקלה בתסמינים וגם ירידה במשקל - איך צמחונות תורמת לחייהם של המאובחנים בדלקת מפרקים שגרונתית? חוקרים בחנו את כל העדויות הקיימות


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לאחרונה, לצד גידול במספר הישראלים ששומרים על אורח חיים צמחוני וטבעוני, תוך הימנעות בעיקר מבשר אדום שנקשר לסיכונים רפואיים שונים – מתבררות בהדרגה התועלות הרפואיות שיש לתזונה צמחונית להציע. בין השאר, הימנעות מאכילת מוצרי מזון מן החי הוכחה בעבודות כמועילה למניעת סוכרת סוג 2, תורמת להפחתת לחץ הדם ומפחיתה את הסיכון למחלות לב ואף לסרטן המעי הגס.

 

עתה, סקירה חדשה שפורסמה על ידי חוקרים אמריקאים מגלה כי דיאטה צמחונית מועילה גם לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית.

 

דלקת מפרקים שגרונתית מאופיינת בדלקתיות כרונית במפרקים, ועשויה להיות מלווה בכאבים ונפיחות עד כדי הגבלות בתנועתיות מפרקי הגוף. המחלה נקשרה ברבות השנים לגורמי סיכון שונים, לרבות גורמים גנטיים וכן גורמים סביבתיים, ובין השאר גם לתזונה לקויה.

 

החוקרים מטעם ארגון 'ועדת הרופאים לרפואה אחראית' (PCRM, קיצור של Physicians Committee for Responsible Medicine), בשיתוף חוקרים מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת וושינגטון, ביצעו סקירה למחקרים קליניים ומחקרי תצפית בנושא – ומצאו הוכחות חזקות ועקביות כי תזונה צמחונית מועילה להפחתת הדלקתיות ושיכוך התסמינים שמאפיינים דלקת מפרקים שגרונתית.

 

מפחיתה דלקת

 

הממצאים שפורסמו בגיליון ספטמבר 2019 של כתב העת Frontiers in Nutrition מעלים כי בראש ובראשונה – צמחונות מפחיתה פעילות דלקתית. כך, למשל, במחקר משנת 2015 שנכלל בסקירה, נמצא כי נבדקים שסווגו באקראי לקבוצה שנתבקשה להקפיד על אורח חיים צמחוני – סבלו פחות מדלקתיות בכלל אזורי הגוף, בהשוואה לקבוצה שהותאמה לה תזונה הכוללת גם שומנים שמקורם מן החי.

 

מחקרים אחרים העלו כי תזונה עתירת שומנים ובשר מעובד מעלה את הסיכון לסמנים המעידים על דלקתיות בדם – לרבות הסמן CRP (קיצור של C-reactive Protein), ואילו תזונה צמחונית עשירה בסיבים תזונתיים קשורה לרמות נמוכות של סמן זה.

 

בנוסף, הסקירה העלתה כי תזונה צמחונית מפחיתה תסמיני כאבים ונפיחות במפרקים אצל המאובחנים עם דלקת מפרקים שגרונתית. כך, מחקר קליני שבחן את השפעות התזונה על מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונתית בדרגה מתונה עד קשה, העלה כי לאחר ארבעה שבועות בלבד של תזונה צמחונית נבדקים חוו שיפור משמעותי בתסמינים, לרבות כאבי מפרקים, רגישות במפרקים, נפיחות במפרקים ואף נוקשות (קישיון) בוקר. החוקרים מעריכים שוב כי מאחר ותזונה צמחונית לרוב דלה יותר בשומנים ועשירה בסיבים תזונתיים – זה עשוי להיות ההסבר להפחתה בדלקתיות ובתסמיני המחלה.

 

עוד העלתה הסקירה כי תזונה צמחונית הייתה קשורה גם למדד השמנה BMI נמוך יותר – כך שלמעשה צמחונות הפחיתה את הסיכון להשמנה, אשר לפי עבודות קשורה בדלקות חמורות יותר וירידה בסיכון להחלמה. כך, מאמר סקירה של חוקרים מסין שהופיע במארס 2015 בכתב העת Arthritis Research & Therapy מצא על פי 11 מחקרים, כי לאנשים עם השמנת יתר, כלומר עם מדד השמנה של מעל ל-30 יחידות יש סיכון גבוה ב-25% לפתח דלקת מפרקים שגרונתית בהשוואה לאנשים עם משקל תקין, ולאנשים עם עודף משקל קל סיכון גבוה ב-15% לפתח את המחלה. לפי הסקירה הנוכחית – מחקרים מורים כי ירידה במשקל שהתזונה הצמחונית מעודדת, לרוב בהיקף של 5 ק"ג ומעלה – מובילה לשיפור בתסמיני דלקתיות.

 

בנוסף, הסקירה מצביעה על שיפור בתמהיל החיידקים הטובים שמאכלסים את המעי – המיקרוביום – על רקע תזונה צמחונית, כאשר עבודות חדשות רומזות על קשר אפשרי בין המיקרוביום לדלקתיות מוגברת, ובין השאר לדלקות מפרקים. לפי החוקרים, מזונות עתירי סיבים תזונתיים, ובעיקר פירות וירקות – עשויים להשפיע על הרכב החיידקים במעי ועל עלייה ב"גיוון החיידקים" שאינה מאפיינת לרוב מאובחנים בדלקת מפרקים שגרונתית.

 

המחקר מתיישב עם עבודות נוספות המצביעות על תזונה כאחד מגורמי הסיכון הסביבתיים להתפתחות ולהחמרה (התלקחות) של דלקת מפרקים שגרונתית, לצד מחלות זיהומיות ועישון סיגריות (טבק).

 

עבודות רבות תומכות בחיוניות של עלייה בצריכת פירות וירקות כאמצעי נגד דלקות מפרקים אוטואימוניות. לפי סקירת מחקרים מהודו שפורסמה לפני כשנתיים, דיאטה טבעונית הוכחה בין השאר כיעילה לקידום הפוגה ומניעת התלקחויות של דלקות מפרקים וכן נמצא כי צום מבוקר המשולב בדיאטה טבעונית ממושכת מוביל לפירוק תאי שומן בגוף ומעלה את רמתם של קטונים בגוף (בדומה לתהליך קטואצידוזיס המאפיין סוכרת), שמשמשים כמווסתים המפחיתים פעילות דלקתית. פיטוכימיקלים שונים שמצויים בפירות וירקות הוכחו במחקרים כבעלי תכונות למניעה ואף קידום תהליכי ריפוי של דלקות מפרקים אוטואימוניות. באופן ספציפי, מחקרים איתרו פירות שמועילים לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית כמדכאי תהליך האוסטאוקלסטוגנסיס – תהליך פתולוגי של הרס רקמות על ידי תאים אוסטאוקלסטים בעקבות הדלקת. בין הפירות שנמצאו מועילים מככבים שזיפים מיובשים העשירים בפוליפנולים.

 

לפי עבודות, גםדיאטה ים תיכונית  הוכחה כיעילה למניעה והפחתת סיכון להתלקחויות בדלקת מפרקים שגרונתית, כשמדובר בדיאטה עשירה בחומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 3 שמקורן בדגי ים וחומצה אולאית, שעשירה בפחמימות לא מעובדות ופיטוכימיקלים – מרכיבים כימיים שמקורם בפירות וירקות המהווים רכיב מרכזי בתזונה זו, וכן בדגנים, קטניות ובשמן זית, תוך מיעוט בצריכת בשר.

 

"תזונה צמחונית המבוססת על פירות, ירקות ודגנים – עשויה להועיל ביותר לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית", סיכמה אחת החוקרות, ד"ר האנה קאלהובה בהודעה לעיתונות מטעם הוועדה שיזמה את הסקירה. "הממצאים מעלים כי בעזרת שינוי פשוט בתפריט – כאבים במפרקים, נפיחות ותסמינים כואבים אחרים יכולים להשתפר ואף להעלם".

 

הממצאים מתיישבים עם עבודות בשנים האחרונות שמדגישות את יתרונותיה של תזונה צמחונית לאנשים עם מחלות כרוניות שונות – לרבות טרשת נפוצה, פעילות יתר של בלוטת התריס (היפר-תירואידיזם) ותת פעילות של בלוטת התריס (היפו-תירואידיזם). כמו כן, נמצא בעבודות כי צמחונות מונעת סוכרת סוג 2, ולפי מחקר מקיץ 2018, צמחונות מובילה לירידה ברמות הסוכר והכולסטרול בדם, ירידה במשקל והפחתה בסיכון למחלות לב וכלי דם. מחקר מקביל נוסף מצא כי צמחונות מובילה לשיפור במדד ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c) אצל סוכרתיים ומונעת סיבוכי סוכרת. בקיץ 2011 מצאו חוקרים בריטיים כי צמחונות מפחיתה את הסיכון למחלת הסעיפים (דיברטיקולוזיס). 

 

לפי סקר התזונה של משרד הבריאות לגילי 64-18 שנערך בשנים 2016-2014, 4.5% נמנעים מאכילת בשר ועוף, 7.1% מהנשים ו-1.9% מהגברים, 5.3% מהיהודים ו-1.3% מהערבים, ובהם קרוב לעשירית מהנשים בגילי 34-18 (9.2%).

 

 

Frontiers in Nutrition, doi: 10.3389/fnut.2019.00141