מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-1

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביבית כהן
רופאה פנימית ואנדוקרינולוגית ביחידת הסוכרת בהדסה עין כרם ומנהלת מכון סוכרת של מכבי שירותי בריאות בירושלים.

מובילי קהילה

בתיה קריטי
בתיה קריטי
אחראית תחום זכויות באגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) הנגשת זכויות בסוכרת סוג 1 לכלל הקהילה ועזרה במצוי הזכויות מול גופים ממשלתיים שונים. מתן מענה לקהילת הסוכרתיים סוג 1 בכל הגילאים ובני משפחותיהם
כמוניסוכרת סוג-1חדשותדיאטת יו-יו מעלה הסיכון למחלת כליות לאנשים עם סוכרת סוג 1

דיאטת יו-יו מעלה הסיכון למחלת כליות לאנשים עם סוכרת סוג 1

עד כמה מסוכן דפוס היו-יו של ירידה מהירה ועלייה במשקל לאנשים עם סוכרת בסוג 1? ואיך אפשר להימנע מהסכנות?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחלת הסוכרת מלווה בצורך בהתאמות תזונתיות שמטרתן לשמר ככל שניתן את איזון רמות הסוכר בדם. המלצות אלה נכונות לכלל הסוכרתיים בהיותם חולים כרוניים, החל מאבחון המחלה ולרוב לכל החיים. טיפול נכון נעשה בליווי תזונאים/ דיאטנים וכולל תכנון של הארוחות בהתאמה אישית לנתוני החולה: גיל, מין, התרופות/ או סוג האינסולין שניתן ומינונו, פעילות גופנית, סדר יום, הרגלי אכילה במשפחה, העדפות המטופלים ונכונותם לשמירה על אורח חיים בריא.

 

במידה שחל שינוי במצב הרפואי, ומתפתחים סיבוכים של סוכרת – ובהם היפוגליקמיה, היפרגליקמיה, קטואצידוזיס (חמצת) או מחלות הנלוות לסוכרת כמו פגיעה ברשתית ו/או בכליות – נדרשת אף התאמה תזונתית פרטנית מעמיקה יותר.

 

בבחינת ההתאמות התזונתיות, רבים מהסוכרתיים מנסים לאמץ דיאטות שונות בניסיון לשפר תזונה בריאה ולמנוע צבירת משקל עודף. אחת הדיאטות שצברה פופולאריות בשנים האחרונות היא דיאטת יו-יו, שמלווה בירידה מהירה במשקל שבמקרים רבים מלווה תוך שבועות ספורים בעלייה חוזרת במשקל ולעתים אף למשקל גבוה יותר מהמשקל ההתחלתי ועם היבטים חמורים יותר על הבריאות. חוקרים משוויץ מצאו לאחרונה כי אפקט היו-יו שמבטא עלייה במשקל לאחר ירידה מהירה במשקל – מקורו בשינויים אפיגנטיים בתאי שומן במצבים של משקל עודף, שינויים שנותרים גם לאחר דיאטה וככל הנראה מניעים את הגוף לשוב ולצבור משקל עודף בחלוף הזמן.

 

כעת מצאו חוקרים מצרפת כי דפוס זה של דיאטת יו-יו מסוכן במיוחד למאובחנים עם סוכרת סוג 1, ועשוי להאיץ אצלם פגיעה כלייתית שמאפיינת סוכרת – הידועה בכינויה 'נפרופתיה סוכרתית'.

 

מחלת כליות מתקדמת

 

ברקע למחקר, ירידות ועליות חוזרות במשקל הגוף לאורך שנים נקשרו עם סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים הן באוכלוסייה הכללית והן אצל אנשים עם סוכרת.

 

כעת ביקשו החוקרים ממספר מוסדות בצרפת, ובהן האוניברסיטה של עירה הבירה פאריז, לבחון את הקשר בין שינויים במשקל הגוף ובין מחלת כליות משנית לסוכרת במסגרת מחקר רטרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 1,432 אנשים עם סוכרת מסוג 1. הנתונים נאספו משני מחקרי מעקב אחר סוכרתיים – מחקר DCCT שנערך במרכזים רפואיים בארה"ב וקנדה ומחקר מעקב מעמיק יותר שמבוסס על מחקר זה בשם EDIC.

 

החוקרים חישבו מדדים שונים להערכת השונות במשקל הגוף של כל מטופל על-סמך נתוני משקל הגוף השנתיים של החולים, וחישבו ערך של מדד תוצאתי הקרוי VIM (קיצור של Variability Independent of the Mean).

 

המעקב אחר החולים התבסס על שישה קריטריונים של הידרדרות בתפקוד הכלייתי והתקדמות לכיוון מחלת כליות כרונית, כולל ירידה של 40% בקצב סינון הכליות (הקצב הגלומרולרי, GFR), הכפלת ריכוז קריאטינין בדם והתפתחות שלב שלישי ומתקדם של מחלת כליות כרונית.

 

לאורך מעקב ממוצע של 21 שנים, ירידה של 40% בקצב סינון הכליות תועדה בקרב כחמישית (18.8%) מהסוכרתיים, כאשר הכפלת ריכוז קריאטינין והתקדמות למחלת כליות כרונית מתקדמת (שלב שלישי) תוארה אצל קרוב לעשירית (8.9%) מהסוכרתיים.

 

אצל חולים עם שונות גבוהה יותר של משקל הגוף תועד סיכון גבוה ב-36% למחלת כליות כרונית בשלב מתקדם וסיכון גבוה ב-49% לירידה מהירה בתפקוד כלייתי. קשר זה נותר משמעותי גם לאחר נטרול משתנים מתערבים אפשריים, ובהם גורמי סיכון למחלת כליות משנית לסוכרת ושימוש בתרופות להגנה כלייתית.

 

הממצאים מדווחים בגיליון פברואר 2025 של כתב העתJournal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

ספירת פחמימות ותזונה ים תיכונית

 

החוקרים מסכמים כי גישות להפחתת משקל לאנשים עם סוכרת מסוג 1 צריכות להתמקד בשמירה על המשקל החדש לאורך זמן רב, שכן למשקל יציב השפעה חיובית על המצב הבריאותי, ואילו ירידה מהירה במשקל עלולה להיות מלווה בהמשך בעלייה במשקל ולהאיץ החמרה בתפקוד הכליות.
 

ממצאי המחקר מעלים למודעות את הסיכון לסיבוך כלייתי אצל המתמודדים עם סוכרת – בהם גם המאובחנים עם סוכרת סוג 1.

 

על פי נתוני תוכנית המדדים הלאומית של משרד הבריאות והמכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות ומדיניות הבריאות, שיעור האנשים עם סוכרת שמאובחנים עם פגיעה כלייתית בגילי 84-18 גבוה אף יותר, ונאמד נכון לשנת 2022 בשליש (31.9%) מהסוכרתיים, 34.5% מהגברים ו-29% מהנשים עם סוכרת. לפי נתונים ממטה אנליזה, שפורסמה באוגוסט 2022 בכתב העת Kidney and Dialysis, כמחצית מהמאובחנים עם סוכרת סוג 2 וכשליש מהמאובחנים עם סוכרת סוג 1 צפויים לפתח מחלת כליות סוכרתית במהלך חייהם, וסיבוך זה גם מהווה גורם סיכון לתמותה אצל סוכרתיים.

 

המחקר גם מעלה מודעות להתאמות תזונתיות שנדרשות במצבים של סוכרת סוג 1. כיום דיאטות מרכזיות המומלצות לאנשים עם סוכרת סוג 1ב כוללות את התזונה הים תיכונית, דיאטה דלת פחמימות או דיאטה שכוללת ספירת פחמימות שמומלצת ברמה העקרונית למטופלים באינסולין, דיאטת DASH למניעת יתר לחץ דם וכן דיאטה המלווה בהתאמה ספציפית של מזונות בהתאם להשפעתם רמות הסוכר בדם. בישראל פותחה בשנים האחרונות דיאטה מסוג זה שמבוססת גם על התאמת מזונות בהתאם להשפעתם על הרכב המיקרוביום – הרכב החיידקים הטובים שמאכלסים את המעי.

 

עוד על תזונה מומלצת בסוכרת סוג 1

 

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, doi: 10.1210/clinem/dgae852