מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד״ר הדר מילוא-רז
ד״ר הדר מילוא-רז
מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה. התמחות: התמחות בפנימית, בית חולים ע״ש שיבא התמחות שניה במכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם וסכרת, בית חולים ע״ש שיבא נסיון: ניהול מרפאה בקופ״ח כללית הדרכה במרכז לסימולציות רפואיות (מס״ר) בוגרת בית הספר לטיפול בהשמנה ״SCOPE״ עובדת כיום כרופאה בכירה במכון האנדוקריני וב״מרכז הישראלי לטיפול בעודף משקל״ בבית חולים ע״ש שיבא.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
דר אסנת רזיאל
דר אסנת רזיאל
רופאה כירורגית מומחית בכירורגיה בריאטרית להרזיה עם מחויבות עמוקה לטיפול בהשמנת יתר באמצעות גישה מקיפה ורב תחומית הכוללת טיפולים הוליסטיים ותרופתיים. עומדת בחזית הטיפול בהשמנת יתר, לאחר שהקמתי ומנהלת את אסיא בריאטריק - מרכז רב תחומי לטיפול בהשמנה בקבוצת אסיא מדיקל, במרכז הרפואי אסותא רמת החייל בתל אביב. מרכז זה מספק טיפול חדשני ומותאם אישית לאנשים החיים עם השמנה. מעבר למומחיות הכירורגית שלי, יש לי עניין רב ללימוד ולחדשנות. סיימתי לימודי טיס והעשרתי את השכלתי ברפואה אינטגרטיבית, מיינדפולנס, פסיכולוגיה חיובית, טיפול בגישת המטאיזם, תטא הילינג, אימון הוליסטי, רפואת אורח חיים ובינה מלאכותית. הגישה ההוליסטית שלי מתייחסת לגוף ולנפש בתהליך הריפוי, עם דגשים על ששת היסודות של אורח חיים בריא: תזונה מאוזנת עם דגש על הצומח, פעילות גופנית, שינה מיטבית, ניהול מתחים, קשרים חברתיים והגשמה עצמית. פרויקט הדגל שלי- לחיות בגדול מגלם את חזוני ההוליסטי על ידי שילוב טיפול תרופתי להרזיה עם שינוי אורח החיים ותמיכה רגשית. ניתן להתיעץ עימי בווטסאפ: 052-4261103 או במייל: [email protected]

מובילי קהילה

razm121
razm121
עברתי ניתוח מעקף קיבה לפני כשבע שנים .הדרך הניתוחית שלי, הייתה רצופה בעליות רבות ומורדותמהם למדתי רבות על סוגיי  הניתוחים הבריאטרים ועל המעקף בפרט.מזמין אותכם, להצטרף יחד למסע ולדרך אשר אתם עושים בקבוצה לניתוחים בריאטרים.רק יחד נגיע למטרה אשר הצבנו לעצמנו.  
Ruths
Ruths
סובלת מדלקת מפרקים שיגרונית וניוונית, ומחפשת להחליף מידע בנושא
כמוניהשמנהחדשותהאם אכילת חמאה בכמות גבוהה מלווה בעלייה בסיכון לתמותה?

האם אכילת חמאה בכמות גבוהה מלווה בעלייה בסיכון לתמותה?

חוקרים אמריקאים מהרווארד בחנו את הקשר בין סוגי השומנים במזון לבין הסיכון לתמותה מוקדמת. מה הממצאים?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות, עם העלייה בממדי ההשמנה, מתחדדת תשומת הלב להרכב השומנים במזונות – כאשר העדויות מצביעות בבירור על סיכון הטמון בשומנים רוויים ושומן מסוג טראנס, המצויים בכמות גבוהה במזונות מעובדים, לצד התועלת הבריאותית של שומנים בלתי רווים, המצויים בין השאר באבוקדו, זיתים ושמן זית.

 

עם זאת, הקשר בין מספר סוגי שומנים לבין סיכונים בריאותיים עדיין לוט בערפל ואינו ברור. כך, למשל, בעוד שמרגרינה המורכבת משומן צמחי מוקשה ומכילה מרכיבי שומן טראנס זוהתה כמסוכנת ביותר, מה שהוביל עד כה בכ-50 מדינות בעולם להגבלות שונות על הימצאות שומן טראנס במזונות תעשייתיים – לרבות בארה"ב ובישראל, ההשפעות הבריאותיות של חמאה – המופקת מהרכיב השומני בחלב – עדיין אינן ברורות.

 

עתה מצאו חוקרים אמריקאים במסגרת עבודה נרחבת, כי גם החמאה טומנת סיכונים בריאותיים. לצד זאת, המחקר מדגיש את יתרונותיהם של שומנים בריאים בהפחתת הסיכון לתמותה מוקדמת.

 

שמני זית, סויה וקנולה

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין צריכת חמאה ושמנים מן הצומח לבין הסיכון לתמותה אינו מובן היטב, ומחקרים קודמים הניבו תוצאות סותרות בנושא. צוות החוקרים מבית הספר לבריאות הציבור ובית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד ומאוניברסיטת קופנהגן בדנמרק, ביקש לבחון את ההשפעות ארוכות הטווח של מזונות עם מרכיב שומני משמעותי על הסיכון לתמותה מכל סיבה ותמותה מסיבות ספציפיות.

 

החוקרים ניתחו נתונים אודות 221,054 מבוגרים שנאספו בשלושה מחקרים נרחבים בין השנים 1990 עד 2023: מחקר האחיות הראשון, מחקר האחיות השני ומחקר צוותי הבריאות. המשתתפים כולם היו ללא מחלות כרוניות בתחילת המחקר, ונתבקשו למלא שאלוני תזונה כל ארבע שנים בהם דיווחו על צריכת חמאה ושמנים צמחיים שונים כגון שמן זית, קנולה, סויה, תירס וזעפרן.

 

לאורך מעקב של עד 33 שנים תועדו 50,932 מקרי תמותה אצל הנבדקים, מהם 12,241 כתוצאה מסרטן ו-11,240 ממחלות לב וכלי דם.

 

המשתתפים סווגו לרבעונים על-בסיס צריכת חמאה ושמנים צמחיים. לאחר תקנון לגורמים מתערבים אפשריים (ערפלנים), אצל הנבדקים ברבעון העליון עם הצריכה הגבוהה ביותר של חמאה נרשמה עלייה של 15% בסיכון לתמותה מכל סיבה, בהשוואה לאלו עם הצריכה הנמוכה יותר ברבעון התחתון.

 

מנגד, בקרב אלו עם הצריכה הגבוהה ביותר של שמנים צמחיים נרשמה ירידה של 16% בסיכון לתמותה כוללת, לעומת הצריכה הנמוכה ביותר. ניתוח פרטני העלה כי צריכה רבה יותר של שמנים צמחיים לוותה בסיכון מופחת לתמותה מכל סיבה, עם ירידה בסיכון לתמותה בהיקף של 15% בכל הגדלה של 5 גרם בהיקף הצריכה היומית הממוצעת של שמן קנולה; ירידה של 6% עם הגדלה דומה של צריכת שמן סויה; וירידה של 8% עם הגדלה בצריכת שמן זית.

 

בבחינת סיכון לתמותה מסיבות ספציפיות, כל עלייה של 10 גרם בצריכה יומית של שמנים צמחיים לוותה בירידה של 11% בסיכון לתמותה מסרטן ובירידה של 6% בסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם. לעומת זאת, צריכה מרובה של חמאה ברבעון העליון של הצריכה לוותה בעלייה של 12% בסיכון לתמותה מסרטן בהשוואה לרבעון התחתון של צריכת חמאה.

 

בהמשך התברר כי החלפה של 10 גרם חמאה בממוצע ליום בכמות שווה של שמנים צמחיים לוותה בירידה של 17% בסיכון לתמותה כללית וירידה בעוצמה זהה של 17% בסיכון לתמותה מסרטן.

 

המחקר נתמך במענקים מטעם המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון מארס 2025 של כתב העתJAMA Internal Medicine.

 

דלקתיות מוגברת

 

החוקרים מסכמים כי מעבר משימוש בחמאה לשמנים צמחיים עשוי לסייע בהפחתת הסיכון לתמותה מוקדמת, לרבות תמותה מסרטן ולתרום לשיפור במצב הבריאות הכולל.

 

ממצאי המחקר תומכים בהמלצות תזונתיות מוכרות מהשנים האחרונות להעדפת מקורות שומן בריאים מהצומח על פני שומנים רוויים מהחי. המלצות אלה מוטמעות גם בתזונה הים תיכונית המומלצת על ידי רופאים ותזונאים רבים לכלל האוכלוסייה ובייחוד למתמודדים עם מחלות כרוניות.

 

החוקרים לא בדקו את הסיבות להשפעה של חמאה על עלייה בסיכון לתמותה, אולם מציינים כי ייתכן ויש קשר לעבודות דומות שזיהו קשר בין צריכה מרובה של מוצרי חלב לסוגים מסוימים של סרטן, לרבות  סרטן הערמונית, סרטן השחלה וסרטן המעי הגס. ההנחה כי כמות גבוהה של שומנים רוויים בחמאה מעודדת רקמות שומן בגוף לפעילות דלקתית מוגברת שמלווה בעלייה בסיכון לסרטן ולמחלות נוספות.

 

ממצאי המחקר משיקים לעבודות נוספות שמצביעות על היתרונות הבריאותיים של שומנים ממקור צמחי, ובעיקר שמן זית. בין השאר נמצא בעבודות כי שמן זית מונע טרשת עורקים ולמעשה עשוי לנקות את עורקי הגוף מסתימות, הוא מועיל להפחתת לחץ הדם, החומצות הארומטיות המצויות בו מקנות תחושת שובע ובכך הוא מסייע להורדה במשקל, והוא אפילו תורם לחיזוק מבנה עצמות הגוף.

 

יש לציין כי במחקר הנוכחי לא נמצא קשר סטטיסטי בין צריכת שמן תירס לבין ירידה בסיכון לתמותה מוקדמת, והחוקרים מציינים כי ייתכן והסיבה לכך נעוצה בכך ששמן זה משמש הרבה לטיגון בטמפרטורות גבוהות, למשל של צ'יפס, כאשר בשלב הטיגון השומנים הבלתי רוויים המצויים בו עלולים להתחמצן ולייצר חומרים מזיקים שמנטרלים את השפעותיו המיטיבות על הבריאות. עוד יתכן כי בשלבי ייצור מסוימים של שמן התירס יש מעורבות מסוימת גם של שומני טראנס.

 

JAMA Internal Medicine, doi:10.1001/jamainternmed.2025.0205