מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניכמונימדריכיםהלימון מוסיף המון: איך לימונים תורמים לבריאות?

הלימון מוסיף המון: איך לימונים תורמים לבריאות?

מניעת מחלות לב וסרטן, הרס אבנים בכליות, מניעת אנמיה וגם שיפור מצב הרוח ובריאות העיניים – כל המעלות הבריאותיות של הלימון


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לימון משתייך לפירות ההדר, לצד התפוז, האשכולית, הקלמנטינה והפומלה, ומוכר בטעמו העסיסי החמוץ. ללימון מקום של כבוד במטבח הישראלי, ומיץ הלימון מהווה מרכיב מרכזי בסלטים ומשפר את טעמם של מאכלים רבים.

 

לימון עשיר בוויטמין C, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון מגוונים, ורבים רואים בו את אחד מהפירות הבריאים. ללימון גם תכונה חומצית עדינה של 'מלבין' טבעי, ומריחתו על העור משפיעה על ידיים נקיות יותר, וכן ניתן להשתמש בו כחומר ניקוי להסרת אבנית וקרצוף משטחים.

 

קיימים זנים שונים של לימון, ובהם גם הלימון הננסי והליים, המשתנים ביניהם בריכוז חלק מהחומרים הבריאים, אם כי ככלל תורמים לבריאות במידה דומה.

 

מאחר וללימון חומציות גבוהה, הוא נקשר במחקרים כטריגר למיגרנות, גורם סיכון לעששת וכן עשוי להחמיר תסמינים של צרבת על רקע דלקתיות בוושט.

 

מקור הלימון אינו ידוע, ויש הערכות כי הוא תוצר של הכלאה ספונטנית של אתרוג וחושחש (תפוז מר), ומוצאו כנראה מאזור הרי ההימלאיה וגבול הודו-פקיסטן. תיעוד היסטורי ללימונים קיים עוד מימי רומא העתיקה. לאורך השנים נפוץ הפרי באגן הים התיכון ובימי הביניים חדר למטבחים באירופה, ובהמשך לעולם כולו. מגלי הארצות במאות ה-17-15 היו נוהגים לקחת בספינותיהם כמויות גדולות של לימונים כחומר מרפא למחלת הצפדינה.

 

כיום, לפי נתוני ארגון המדינות המפותחות ה-OECD, מדי שנה נצרכים סביב העולם 124.25 מיליון טון פירות הדר, מתוכם כ-13% לימונים. בישראל, לפי סקר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ההוצאה של משקי בית על לימונים עומדת על 6.1 ש"ח בממוצע לחודש, בדומה להוצאה על תפוזים, קלמנטינות ומלפפונים כבושים.

 

לדברי מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת בשירותי בריאות כללית, "לא ברור האם לימונים ופירות הדר בכללותם מועילים לבריאות רק בגלל מרכיבים המצויים בהם, או גם מכיוון שהם נצרכים במקום מזונות לא בריאים. ככלל, לימון אינו תרופה, אך מהווה חלק מתזונה בריאה, וניתן לצרוך אותו ולהשתמש בו לתיבול סלטים ומאכלים נוספים ביומיום". אורבך מוסיפה כי "לימון גם משמר את צבעם של מזונות, למשל בננה, אבוקדו או תפוח, ומונע חמצון והשחרה של פירות, וגם מסיבה זו תפקידו חיוני בסלטי ירקות ופירות".

 

 

הערכים התזונתיים של הלימון

 

לימון מוכר בטעמו החמוץ, בהשפעת הריכוז הגבוה של חומצה ציטרית במיץ הפרי. לימונים מכילים כמות גבוהה של נוגדי חמצון מקבוצת הפלבנואידים, וכן סיבים תזונתיים בכמות מכובדת, ומוכרים כעשירים בעיקר בוויטמין C, אם כי יש בהם גם ויטמינים ומינרלים נוספים שתורמים לערכם הבריאותי.

 

קלוריות: ללימונים כמות נמוכה יחסית של קלוריות. לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי (USDA), במאה גרם לימונים 29 קלוריות בלבד. לימון הוא פרי עסיסי המורכב מ-88.9% מים. כוס לימונדה שהומתקה בסוכר כבר מכילה 171 קלוריות. כוס של ליקר לימונים – לימונצ'לו – מכילה 103 קלוריות.

 

פחמימות: כעשירית (9.3%) מתכולתו של הלימון מורכבת מפחמימות, ויש בו 2.5% סוכרים בהשוואה ל-9% סוכר בתפוז. ביחס לפירות, האינדקס הגליקמי של לימון נמוך, ולכן גם אנשים עם סוכרת יכולים לאכול אותו בכמות סבירה. ללימון ערך אינדקס גליקמי של 20 יחידות בלבד, כלומר שהוא מעלה את רמות הסוכר בדם בקצב איטי במיוחד בהשוואה לסוכר פשוט (גלוקוז) שערך האינדקס הגליקמי שלו הוא 100 יחידות. יש לציין כי למיץ לימונדה שמבוסס על לימון בתוספת סוכר יש ערך גליקמי גבוה יותר, סביב 54 יחידות, ולסוכרתיים מומלץ לצרוך אותו במתינות.

 

שומנים: לימון דל מאוד בשומנים – 0.3 גרם שומן בלבד למאה בגרם, והוא אינו מכיל כולסטרול.

 

חלבונים: כמרבית הפירות, לימונים אינם מהווים מקור מומלץ לחלבונים מהצומח, ומכילים 1.1 גרם חלבון למאה גרם פרי.

 

סיבים תזונתיים: הלימון עשיר בסיבים תזונתיים שתורמים לתנועתיות ותפקוד תקין של מערכת העיכול ומשרים תחושת שובע. במאה גרם לימונים 2.8 גרם סיבים תזונתיים, וחשוב לציין כי במיץ לימון תכולת הסיבים התזונתיים יורדת.

 

ויטמינים: לימונים מכילים כמות מכובדת של ויטמינים להם תרומה לבריאות. לימונים מוכרים כעשירים במיוחד בוויטמין C בכמות של 53 מ"ג לכל מאה גרם. מיץ שנסחט מלימון אחד מספק בממוצע 31 מ"ג של ויטמין C שמהווים כמחצית מתצרוכת הוויטמין המומלצת ליום. בלימון גם ריכוזים נמוכים של ויטמיני B וויטמין A שמסייע לשיפור הראייה. לדברי אורבך, "יש שחושבים כי בלימון יש יותר ויטמין C מפירות הדר אחרים, כי הוא חמוץ יותר, אך חשוב להפריך את האגדה. בלימון ויטמין C ברמה הדומה לזו שבתפוז, ובליים אפילו רמה נמוכה יותר של ויטמין C". בליים כמות של 29.1 מ"ג ויטמין C למאה גרם, כ-60% מתכולת הוויטמין בלימון.

 

מינרלים: לימונים מכילים מגוון מינרלים, ובין השאר אשלגן (138 מ"ג למאה גרם), סידן (26 מ"ג), זרחן (16 מ"ג) ומגנזיום (8 מ"ג למאה גרם), ומינרלים נוספים בכמות נמוכה יותר.

 

נוגדי חמצון: לימונים מכילים מגוון נוגדי חמצון ובין השאר מקבוצת הקרוטנואידים שהוכחו בהשפעתם המיטיבה על בריאות העור והעין וריכוזים נמוכים יותר של פוליפנולים – בעיקר פלבנואידים. נוגד החמצון הפלבנאודי אריוציטרין המצוי בלימון הדגים במחקרים השפעה על הורדת רמות השומנים בגוף. גם ויטמין C בו עשיר הלימון הוא חומר נוגד חמצון. בלימונים סוגים של נוגדי חמצון קרוטנואידיים מסוג לוטאין וזאקסנטין שהוכחו כמועילים במניעת תהליכים ניווניים ברשתית העין במחלת ניוון מקולרי גילי. נוגדי חמצון אלה כלולים גם בתוסף תזונה שהוכח כמועיל לבלימת ההידרדרות הראייה אצל המאובחנים במחלה. מחקר מיפן שפורסם במארס 2019 בכתב העת Scientific Reports, הדגים בעכברים כי על רקע תכולת הפוליפנולים, צריכה קבועה של לימונים לאורך החיים מועילה בהאטת תהליכי הזדקנות. בלימונים גם נוגדי החמצון הספרידין, שהוכח כמחזק את כלי הדם ומונע טרשת עורקים; ונוגד חמצון נוסף בשם דיוסמין שהוכח כמשפר טונוס שרירים ומפחית דלקתיות בכלי הדם.

 

חומצה ציטרית: לטעמו החמוץ של הלימון אחראית בעיקר חומצה ציטרית המצויה בו בריכוז גבוה המהווה כ-8% מתכולת הפרי, כ-48 גרם חומצה בליטר מיץ לימון. מדובר בחומצה אורגנית שמצויה בריכוזים משתנים גם בפירות הדר נוספים ומקנה להם את טעמם החמצמץ. חומצה זו משמשת גם בתעשיית המזון כחומר טעם וחומר משמר, וכן משוווקת כתוסף תזונה ואף כחומר ניקוי להסרת אבנית וכתבלין הנמכר בשם 'מלח לימון'. חומצה ציטרית הוכחה כמועילה במניעת התפתחות אבנים בכליות.

 

ד-לימונן: תרכובת 'ד-לימונן' היא תרכובת ארומטית שמצויה בעיקר בקליפת הלימון ובשמנים אתריים המופקים מלימונים, והיא שמקנה ללימון את ריחו המרענן הייחודי. תרכובת זו מצויה גם בתכשירי עור למיניהם, וגם הדגימה בעבודות יתרונות בטיפול בצרבת.

 

מיץ לימון

לעשות מהלימון לימונדה  171 קלוריות לכוס. (צילום: Shutterstock)

 

זנים של לימונים

 

בעולם גדלים עשרות זני לימונים, בהם גם לימונים ננסיים, ליים ואפילו האתרוג שהוא מעין זן של לימון. ישראל היא מהמדינות המבורכות בפירות הדר וכן בלימונים. המדינות המובילות את גידול הלימונים הן ארה"ב, ספרד, איטליה, תורכיה וארגנטינה.

 

הזנים העיקריים של לימון הם זני ליסבון, שמאופיינים בפרי בינוני-גדול בעל קליפה גסה וזני יוריקה שמאופיינים בפרי בגודל בינוני וצורה מוארכת, ולצידם זני וילה פרנקה שגם צורתם מוארכת.

 

זן מאייר הוא הכלאה בין תפוז ללימון, ולרוב משמש כעץ נוי. לימון מגוון הוא זן של לימוני יוריקה שפותח בקליפורניה המאופיין בקליפה צהובה עם כתמים ירוקים מוארכים ובמיץ ורוד טבעי שמשמש להכנת לימונדה ורודה.

 

בישראל פותחו בשנים האחרונות במחלקה להשבחת הדרים במכון וולקני זני לימונים ללא גרעינים שמקלים על תיבול סלטים, בהם זן איילת הגדל בערבה.

 

הליים (הקרוי גם 'לימה') הוא לימון זעיר שקליפתו אינה צהובה אלא ירוקה. ישנו ליים שטעמו חמוץ ייחודי, ולצדו ליים מתוק המכונה גם 'לימון מתוק' שקליפתו צהובה וטעמו מתקתק, ולפי הערכות זן זה התפתח כהכלאה של ליים חמוץ ואתרוג ונפוץ במטבח הערבי.

 

לימון ננסי או 'ליימקוואט' הוא זן שפותח בתחילת המאה ה-20 וכיום מצוי בגינות ומרפסות נוי, ובעל פרי קטן חומצי ועסיסי.

 

אתרוג הוא זן קדמון של פרי הדר, שמוצאו כנראה באזורי הודו, סין ופרס, ולפי הערכות הוא פרי ההדר הראשון ששימש לתזונה באזור אגן הים התיכון כבר לפני כ-4,000 שנה. ביהדות זכה האתרוג לכבוד כאחד מארבעת המינים בחג הסוכות. האתרוג לרוב אינו משווק למאכל, כיוון שכמות המיץ בו מועטה ביחס ללימון רגיל, אולם יש שמכינים מקליפת האתרוג ריבה או ממתקים מסוכרים ובאי היווני נקסוס אף ניתן למצוא ליקר אתרוגים.

 

לימונים וליים חולקים בניהם מרכיבים תזונתיים בריכוזים דומים, כמות דומה של חומצה ציטרית ויתרונות בריאותיים משותפים. הם שונים בניהם בחלק מהרכיבים – כמו רמות ויטמין C וכן שונים בצורתם הפיזית ובאופיו של הטעם החמוץ, כאשר הליים נוטה יותר לטעם חמוץ-מר.

 

לימון מגוון (לימון ורוד)

לימון מגוון, משמש להכנת לימונדה ורודה. (צילום: Shutterstock)

 

כמה לימונים כדאי לאכול?

 

ההמלצות של תזונאים לצריכת לימונים מבוססות בין השאר על השאיפה להשלים את התצרוכת היומית המומלצת של ויטמין C.

 

מיץ טרי שנסחט משני לימונים – מספק את הכמות היומית המומלצת של ויטמין C לנשים (75 מ"ג ליום), ומיץ שנסחט משלושה לימונים מספק את כמות הוויטמין המומלצת לגברים (90 מ"ג ליום).

 

חשוב לדעת כי מיץ לימון נוטה לאבד ויטמין C עם הזמן, ובמיץ לימון משומר לרוב נותרת כמות זניחה של ויטמין C. למעשה, כל חתך בלימון וחשיפת תוכנו לחמצן באוויר ולאור מובילים לאובדן ויטמין C, ולכן מומלץ בעיקר לצרוך לימונים ומיץ לימון סמוך לחיתוך והסחיטה. עטיפת לימון שנחתך בניילון נצמד לפני אחסונו במקרר מסייעת לשמר מקצת מהוויטמין C שמשתחרר מהפרי עם הזמן.

 

לימונים

(צילום: Shutterstock)

 

יתרונות בריאותיים של לימונים

 

לימונים נקשרו עם השנים עם מגוון סגולות בריאותיות על רקע הרכיבים הבריאים בלימון, בעיקר ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.

 

בריאות הלב

 

ויטמין C המצוי בלימון בריכוזים גבוהים הוכח במחקרים בתרומתו להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. לפי מחקרים, רמות נמוכות של ויטמין C בדם מעלות את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי, בעיקר בקרב אנשים עם גורמי סיכון נוספים לתחלואה לבבית כגון עודף משקל ויתר לחץ דם.

 

גם סיבים תזונתיים המצויים בלימון מפחיתים את רמות הכולסטרול בדם, וכך גם חלק מנוגדי החמצון בלימונים. מחקרים בעכברים מצאו כי נוגד החמצון הפפלבנואידי אריוציטרין המצוי בלימונים מסייע בהפחתת שומנים בדם ובכבד.

 

חוקרים מיפן הציגו באפריל 2014 בכתב העת Journal of Nutrition and Metabolism עדויות כי לשתייה קבועה של מיץ לימון בשילוב הליכה יש תרומה בשיפור ערכי לחץ הדם. גם ממצאי מחקרי המעקב האמריקאים הגדולים, "מחקר האחיות" ו"מחקר עובדי מערכת הבריאות", שפורסמו בפברואר 2011 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition, מצאו כי במעקב של 14 שנים, צריכה קבועה של פלבנואידים מפירות הדר ובהם לימונים – תורמת למניעת יתר לחץ דם, כאשר בחמישון הגבוה של הצריכה תועד סיכון נמוך ב-5% ליתר לחץ דם, בהשוואה לחמישון התחתון.

 

במחקר מאיראן שפורסם במאי 2020 בכתב העת Complementary Therapies in Clinical Practice מצא בקרב מטופלים שעברו התקפי לב כי גם תרכובות נדיפות ארומטיות בלימון תורמות אף הן לבריאות הלב, והרחה קבועה של לימון טרי משפיעה על ירידה בלחץ הדם הסיסטולי, הפחתת חרדות ושיפור בוויסות קצב הלב.

 

הרס אבנים בכליות

 

חומצה ציטרית המצויה בלימונים הדגימה במחקרים יעילות במניעה והרס של אבנים בכליות. במחקר אמריקאי, שפורסם בנובמבר 2007 בכתב העת Urology, נמצא כי למי שאובחנו עם אבנים בכליות – שתייה יומיומית של לימונדה משפרת את יכולת הפרשת המינרלים העודפים בגוף דרך השתן ובכך מונעת מהישנות התופעה. חוקרים מאיטליה פרסמו בדצמבר 2021 בכתב העת EClinicalMedicine, כי במעקב של שנתיים, שתיית חצי כוס מיץ לימון ליום (רבע כוס פעמיים ליום) מפחיתה ב-55% את הסיכון לחזרה של אבנים בכליות.

 

עם זאת, סקירה שפורסמה בנובמבר 2021 בכתב העת Nutrients ובחנה את השפעותיהם של פירות הדר כנגד אבנים בכליות – מצאה כי לתפוזים השפעה טובה יותר במניעת אבנים בכליות בהשוואה ללימונים, ואילו לצריכת אשכוליות קבועה דווקא השפעה הפוכה על עלייה בסיכון לאבנים בכליות.

 

מניעת אנמיה

 

אנמיה נגרמת כתוצאה ממחסור בברזל, ואילו לימונים מכילים כמות גבוהה של ויטמין C וחומצה ציטרית, שהוכחו בין השאר ביכולתם לשפר את ספיגת הברזל בגוף, כשמינרל זה מגיע ממקורות מזון אחרים.

 

לכן, תוספת לימון לארוחה עשירה בברזל עשויה להועיל במניעת אנמיה. מחקר מהודו שפורסם עוד בשנת 1987 בכתב העת British Journal of Nutrition, מצא כי שתיית מיץ לימון משפרת את יכולת ספיגת הברזל בארוחה המבוססת על אורז, אף יותר משתייה של מיצי פירות הדר אחרים – כמו מיץ תפוזים. חוקרים מלבנון דיווחו באפריל 2020 בכתב העת Foods כי מיץ לימון גם מגדיל את היכולת לספיגת ברזל מחומוס.

 

מניעת סרטן

 

נוגדי חמצון המצויים בלימון, בהם הספרידין ו'ד-לימונן', נקשרו במחקרים גם לתכונות נוגדות פעילות ממארת, ועל כן לצריכה קבועה של לימונים עשויה להיות השפעה במניעת סרטן. עם זאת, עד כה המחקרים בנושא בוצעו רובם ככולם במעבדה ובבעלי חיים, ואין די ראיות להשפעות מונעות סרטן של לימונים מניסויים בבני אדם.

 

בין העבודות בנושא, מחקר מעבדה מארה"ב שהדגים כי תמצית שהופקה מלימונים פועלת כנגד פעילות ממארת של תאי סרטן השד אנושיים; מחקר מיפן שהדגים בעכברים כיצד נוגדי חמצון שקיימים בפירות הדר, ובהם הספרידין מלימונים – מועילים נגד פעילות ממארת במודלים של סרטן המעי הגס וסרטן הלשון; וחוקרים מסין וארה"ב שהציגו ראיות להשפעה של 'ד-לימונן' המצוי בלימונים על תהליך מוות מתוכנן (אפופטוזיס) של תאי סרטן הריאות.

 

סקירת מחקרים שפורסמה באפריל 2021 בכתב העת Pharmacological Research מצאה כי צריכה קבועה של פירות הדר ובהם לימונים מפחיתה ב-9% בממוצע את הסיכון לסרטן הריאות.

 

יש לציין כי מחקרים חדשים מצביעים על קשר בין צריכת פירות הדר, ובהם לימונים – לבין עלייה בסיכון לסרטן העור מסוג מלנומה. סקירה למחקרי מעקב בנושא, שפורסמה ביוני 2022 בכתב העת Frontiers in Nutrition, הצביעה על עלייה של בסיכון למלנומה בקרב מי שאוכלים פירות הדר בתדירות הגבוהה ביותר, כשכל תוספת של אכילת פרי הדר ליום מגדילה ב-9% עד 12% את הסיכון למלנומה, אך ללא סיכון עודף למי ששותים מיצי פירות הדר.

 

ירידה במשקל

 

אחת הדיאטות שצברה קהל מאמינים בעשורים האחרונים גורסת כי שתיית מים עם לימון בבוקר מסייעת להפחית במשקל. עם זאת, יש הטוענים כי להשפעה המיטיבה של ירידה במשקל אחראים בעיקר המים.

 

לצד זאת, מחקרים ספורים בחיות תומכים בשתיית מיץ לימון טרי כאמצעי שעשוי לעזור להשיל את המשקל העודף. מחקר מיפן שפורסם בנובמבר 2008 הדגים בעכברים פעילות נוגדת השמנה של פוליפנולים שמקורם בלימונים. מחקר מטאיוואן שפורסם באוגוסט 2021 בכתב העת Nutrients הדגים אף הוא בעכברים השפעה נוגדת השמנה לתמצית שהופקה מלימונים ועברה תהליך התססה, בהפחתת ריכוז תאי השומן, שיפור ויסות השומנים בגוף, העלאה ברמות הכולסטרול הטוב HDL וירידה במשקל. החוקרים אף המליצו לשקול תוסף יומי המבוסס על לימונים מותססים כאמצעי למניעת השמנה.

 

בין הסיבות האפשריות להשפעה המיטיבה על המשקל, ייתכן כי זו נגרמת על רקע תכולה גבוהה של סיבים מסיסים בלימון שמשרים תחושת שובע בקיבה. בנוסף,, יתכן כי מקור ההשפעה בתכולת ה-'די'לימונן' שלאחר התססה ריכוזו בלימון עולה בצורה ניכרת.

 

חשוב להדגיש כי נכון להיום אין די ראיות כדי להמליץ על "דיאטת לימונים", וככלל, לדברי אורבך, "בכל דיאטה להורדה במשקל חשוב הגיוון במזונות בריאים, ואל לה להתבסס על מזון אחד מסוים בכמות גבוהה מדי".

 

שיפור מצב הרוח

 

מספר מחקרים מתייחסים להשפעות החיוביות של לימונים ופירות הדר בכללותם על בריאות הנפש.

 

לצד עבודות שמדגימות את ההשפעה המיטיבה של הרחת לימונים על הבריאות במסגרת טיפולי ארומותרפיה, יש מחקרים שמייחסים ללימון עצמו השפעות ביולוגיות נוגדות דיכאון וחרדה.

 

מחקר מטאיוואן שבוצע בעכברים ופורסם בינואר 2013 בכתב העת Journal of Functional Foods מצא כי לתמצית שהופקה לימון השפעה אנטי דיכאונית גם עקב השפעתה על פעילות מוליכים עצביים במערכת העצבים המרכזית שמעורבים בדיכאון, לרבות סרוטונין, נוראפינפרין ודופמין.

 

חוקרים מיפן דיווחו ביוני 2022 בכתב העת Journal of Cardiology על התועלת של צריכה קבועה של פירות הדר ובהם לימונים, תפוזים ואשכוליות על בריאות הנפש בקרב מאובחנים עם אי ספיקת לב.

 

איזון סוכרת

 

היות וללימון אינדקס גליקמי נמוך, תזונאים רבים קובעים כי זהו פרי בטוח לצריכה עבור אנשים עם סוכרת, ויש אף עבודות שהצביעו על כך שהוא עשוי לתרום להורדת רמות הסוכר בדם.

 

איגוד הסוכרת האמריקאי (ה-ADA) ממליץ על לימונים ברשימת המזונות שמאפשרים לסוכרתיים אספקה סדירה של סיבים תזונתיים ומרכיבים נוספים התורמים לבריאות.

 

חוקרים מצרפת דיווחו במארס 2020 בכתב העת European Journal of Nutrition, כי מיץ לימון מאט את תהליכי ההמרה של עמילן במזונות לסוכר, והדגימו כי שתיית מיץ לימון הפחיתה ב-30% את עליית רמות הסוכר בדם לאחר אכילת שתי פרוסות לחם ואף עיכבה את ההשפעות של הלחם על רמות הסוכר בדם למשך 35 דקות.

 

מספר מחקרים גם מצאו כי פוליפנולים המצויים גם בלימונים מסייעים להגביר את רגישות הגוף לאינסולין, ולכך תרומה נוספת באיזון סוכרת.

 

השפעות נוגדות זיהומים

 

מספר מחקרים בדגימות מעבדה וחיות מדגימים השפעות מועילות של תמציות לימונים כנגד זיהומים וכן כאמצעי לחיזוק מערכת החיסון, ככל הנראה בעקבות תכולת נוגדי החמצון בפרי.

 

במחקר מדרום אפריקה שפורסם בינואר 2016, נמצא על בסיס מחקר מעבדה כי לתמצית לימון השפעה הנוגדת פעילותם של מזהמים חיידקיים שנוהגים לתקוף את העור. במחקר מאינדונזיה שהוצג בכנס מדעי באוקטובר 2018 הדגים כי מיץ לימון  פעיל כנגד פתוגן שמעורב במחלות שלשולים אצל בני אדם.

 

בין נוגדי החמצון בלימון שנצפתה במחקרים השפעתם המיטיבה על חיזוק המערכת החיסונית נמנים ויטמין C, 'ד-לימונן' ונרינג'ין.

 

מניעה וטיפול במחלות עיניים

 

ישנן ראיות מדעיות שרומזות על התועלת של לימון במניעה וטיפול של מחלות עיניים, אם כי נכון להיום העדויות בנושא עדיין עקיפות.

 

לימון עשיר בשני נוגדי חמצון שחיוניים לבריאות העין מקבוצת הקרוטנואידים – לוטאין וזקאסנטין. נוגדי חמצון אלה מצויים בתוסף התזונה שניתן להאטת ההתקדמות של מחלת ניוון מקולרי גילי שמאופיינת בתהליך ניווני ברשתית העין בקרב מבוגרים מגיל 50 ומעלה וכן נמצאו מועילים בהפחתת הסיכון לקטרקט – עכירות העדשה.

 

עם זאת, נכון להיום אין די מחקרים מדעיים שמצביעים ישירות על תועלת של לימון בשיפור הראייה.

 

יש לציין כי לפי מחקרים, ריכוזי נוגדי החמצון המועילים לראייה בלימון אובדים בחלקם בתהליכי ההכנה של מיצי לימון מתועשים.

 

סלט ירקות בתיבול לימון

עוזר למנוע אנמיה. (צילום: Shutterstock)

 

הסכנות הטמונות בלימונים

 

לימונים נחשבים בטוחים לאכילה, אולם לצד פירות הדר נוספים – עשויים לעורר תגובות אלרגיות אצל חלק מהאנשים, ובין השאר גירויים עוריים. כמו כן, תכולת החומציות הגבוהה עשויה להשפיע לרעה על בריאות השיניים ולהחמיר השפעות של צרבת ומיגרנות.

 

  • אלרגיה ללימונים: מחקרים מציגים שיעורים גבוהים של רגישות לפירות הדר בקרב מעל לשליש מהילדים, אם כי התפתחות תסמיני אלרגיה בתגובה ללימונים נחשבת חריגה, ומתועדת במקרים ספורים ביותר בספרות המקצועית. באפריל 2020 דיווחו חוקרים מבריטניה בכתב העת Allergy, Asthma & Clinical Immunology על מקרה ייחודי של בת 26 שפיתחה פעמיים בחייה שוק אנפליקטי מסכן חיים בתגובה לחשיפה לגרעיני לימון. באשר לרגישות עורית, עוד באוגוסט 1989 דווחו חוקרים בכתב העת JAAD של האקדמיה האמריקאית לרפואת עור על תופעה של התפתחות רגישות עורית במגע יד עם פירות הדר, ובכללם לימונים.

 

  • מיגרנות: יש מחקרים שמצאו כי פירות הדר המכילים רמה גבוהה של חומצה ציטרית עשויים לשמש טריגר המעורר התקפי מיגרנות. עם זאת, במקביל יש עדויות הפוכות ביחס ללימון, ולפיהן מציצתו עשויה להפיג התקף מיגרנה. מחקר מאיראן שפורסם בפברואר 2016 אף טוען כי שתייה קבועה של סירופ לימון מפחיתה את התדירות והעוצמה של כאבי ראש מסוג מיגרנה.

 

  • עששת: לחומצה הציטרית שמצויה בלימונים בכמות עשירה יש השפעה על החמרה במצב השיניים ועלייה בסיכון לדלקתיות בחלל הפה ועששת. סקירה בנושא של חוקרים אמריקאים שפורסמה באביב 2008 בכתב העת General Dentistry מצא בהשוואה לכלל מיצי פירות הדר, למיץ לימון ההשפעה החמורה ביותר בפגיעה במבנה השיניים, שמבטאת בין השאר הפחתה בשכבת האמייל (זגוגית השן) המגנה על גוף השן. יש מחקרים שמתריעים ספציפית מפני נזקים לשיניים כתוצאה מהרגל של מציצת פלחי לימון. יש לציין כי לצד ראיות אלה, מחקרים מצביעים על השפעה מיטיבה של מרכיבים מסוימים בלימון ובעיקר 'ד-לימונן' בהאטת קצב ההתקדמות של תהליכי עששת בשיניים.

 

  • צרבת: לריכוז החומצתי הגבוה של לימונים עשויה להיות השפעה לרעה על החמרה במצב של צרבות – בעיקר כשאלו מלוות בדלקתיות בוושט, אם כי בספרות הרפואית חלוקות הדעות באשר לתופעה, ואף מעבר לכך: יש ראיות מעבודות ולפיהן לימונים שעשירים בוויטמין C דווקא מועילים כנגד דלקות במערכת העיכול (גסטריטיס). חוקרים מברזיל דיווחו בקיץ 2014 כי למשקאות חומצתיים כמו מיץ לימון יש השפעה מעכבת על פעילות מערכת העיכול, אך זו פוגעת באופן דומה באנשים עם צרבת ובריאים.  לדברי אורבך, "אנשים עם רגישות בוושט עשויים להרגיש אי נוחות באכילת לימון, אך גם במקרים אלה אין מניעה מלאכול את הפרי. כשמקור הדלקתיות בקיבה, הרי שכשהקיבה נוטה להפחית את כמות החומצה המופרשת ממנה בעת צריכת מזונות עם רמת חומציות גבוהה כמו לימון, כחלק ממנגנון ויסות טבעי בגוף, ולכן ההשפעה של לימון במקרים אלה שולית".

 

אכילת לימון

מציצת לימון – מעלה את הסיכון לעששת. (צילום: Shutterstock)

 

*מריאנה אורבך היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת בשירותי בריאות כללית

 

עדכון אחרון: ינואר 2024