מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותתה שחור מדי יום מסייע למנוע סוכרת

תה שחור מדי יום מסייע למנוע סוכרת

חוקרים מצאו כי שתייה יומיומית של תה שחור מסייעת להורדת רמות הסוכר בדם והורדת הסיכון לסוכרת. מה הסיבה לתופעה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תה שחור הוא תה נפוץ, אשר עליו הירוקים עוברים תהליכי חמצון וייבוש ממושכים יותר בהשוואה לתה הירוק, כך שהוא מכיל קפאין בכמות גבוהה יותר וכן נוגדי חמצון ייחודיים. עתה מדווחים חוקרים מאוסטרליה וסין כי שתייה יומיומית של תה שחור עשויה להועיל לרמות הסוכר בדם ולמנוע התפתחות סוכרת.

 

במסגרת המחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אדלייד האוסטרלית, לצד חוקרים מהאוניברסיטה הדרומית של סין, נבדקו 1,923 בוגרים בגילי 20 עד 80 (מתוכם 562 גברים ו-1,361 נשים) המתגוררים בשמונה אזורים בסין, בהם 436 שאובחנו עם סוכרת סוג 2 ו-352 שאובחנו עם טרום סוכרת, לצד 1,135 אנשים עם רמות סוכר תקינות בדם. הנבדקים נשאלו להרגלי שתיית התה שלהם ליום, לרבות סוג התה – שחור, תה ירוק או תה צמחים מסוג כלשהו. 1,000 היו שתייני תה קבועים, לצד 923 שאינם רגילים לשתות תה.

 

במקביל החוקרים בחנו את רמות הסוכר בשתן בבדיקות שתן יומיות בשעות הבוקר, לצד בדיקות דם. החוקרים בחנו גם היסטוריה משפחתית של סוכרת, שימוש בתרופות לסוכרת וכן בוצע מבחן העמסת סוכר לכלל הנבדקים כדי לזהות מצבים של סוכרת סמויה.

 

יותר תה – פחות סוכר בדם

 

באופן כללי, ככל שהנבדקים נהגו יותר לשתות תה – כך הסיכון לסוכרת ירד. בהשוואה לאלו שאינם שותים תה, שתית תה "מדי פעם" לוותה בירידה של 21% בסיכון לטרום סוכרת; שתיית תה בתדירות גבוהה הורידה ב-27% את הסיכון לטרום סוכרת וב-17% את הסיכון לסוכרת סוג 2; ואילו שתיית תה מדי יום הובילה לירידה של 39% בסיכון לטרום סוכרת וירידה של 36% בסיכון לסוכרת סוג 2.

 

ההשפעה של תה שחור הייתה חזקה במיוחד. ניתוח סטטיסטי מצא כי שתיינים קבועים של תה שחור, בהשוואה לאלו שאינם נוהגים כלל לשתות תה, נמצאים בסיכון נמוך ב-53% למצב של טרום סוכרת, וכן בסיכון נמוך ב-47% לסוכרת סוג 2, וזאת לאחר נטרול למשתנים מתערבים שעשויים אף הם להשפיע על הסיכון לסוכרת, ובהם גיל, מין, מוצא אתני, מדד ההשמנה BMI, רמות לחץ הדם, רמות הסוכר בדם בצום, רמות הכולסטרול בדם, צריכת אלכוהול, עישון סיגריות, הרגלי פעילות גופנית והיסטוריה משפחתית של סוכרת. לא נצפתה השפעה דומה בשתייה קבועה של תה ירוק או תה צמחים.

 

בהמשך בחנו החוקרים את הפרשת הסוכר בשתן בקרב שתייני התה. ככלל, לאנשים עם סוכרת יש יכולת ספיגה גבוהה יותר של סוכר בכליות, וכך למעשה הוא מופרש בכמות נמוכה יותר מהגוף דרך השתן. החוקרים מצאו כי שתיית תה מכל סוג בקביעות מובילה לעלייה ברמות הסוכר שמופרשות בשתן (עלייה ממוצעת של 0.11 נקודות בערכי מילימול למילימול דם), לצד ירידה בערכים המודדים תנגודת לאינסולין, וכן ירידה של 15% בסיכון לטרום סוכרת וירידה של 28% בסיכון לאבחון בסוכרת סוג 2, בהשוואה למי שאינם מורגלים בשתיית תה. שוב, ההשפעות הללו היו משמעותיות במיוחד בשתייה של תה שחור, שלוותה בעלייה גבוהה במיוחד בערכי הסוכר המופרש בשתן (עלייה ממוצעת של 0.16 נקודות), לצד ירידה משמעותית יותר בתנגודת לאינסולין.

 

המחקר נתמך על ידי הקרן הלאומית למדע וטבע של סין (NSFC), וממצאיו מדווחים באוקטובר 2023 בכנס השנתי של האיגוד האירופי לחקר הסוכרת (EASD) שנערך בהמבורג שבגרמניה.

 

פועל כמו תרופה

 

בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים צוטט אחד החוקרים, ד"ר טונגזי וו (Wu) מאוניברסיטת אדלייד, שהדגיש כי "ההשפעות המשמעותיות על הבריאות של תה, לרבות הורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם וסוכרת סוג 2, כבר דווחו בעבר, אך המנגנונים שמובילים להשפעה המיטיבה של התה לא היו ברורים". לדבריו, "ממצאי העבודה שלנו רומזים על השפעה מגנה של שתיית תה על רמות הסוכר בדם דרך הפרשה מוגברת של סוכר דרך השתן, באופן שמשפר את מצב התנגודת לאינסולין ואת איזון הסוכר בדם. ההשפעות הללו היו המשמעותיות ביותר בקרב מי ששותים באופן יומיומי תה שחור".

 

ההשפעה שנצפתה בהורדת רמות הסוכר בדם עשויה לנבוע מההרכב הייחודי של נוגדי החמצון שמצויים בתה השחור, כתוצאה מאופן הכנתו הכולל תהליך ממושך של חמצון עלי התה הירוקים (תהליך "תסיסה") וייבוש. בין החומרים הפעילים בתה השחור נכללים תרכובות מסוג אלקלואידים, חומצות אמינו מסוימות, נוגדי חמצון פוליפנוליים ותרכובות מסוג רב סוכר (פוליסכרידים). אלו מקנים לתה השחור תכונות נוגדות חמצון ומדכאות דלקתיות, ומשפרות את רגישות הגוף להורמון האינסולין ואת תפקוד תאי בטא מייצרי אינסולין בלבלב, וכן משפיעות על הרכב החיידקים שמאכלסים את המעי - המיקרוביום. כתוצאה מכל אלה, הפרשת הסוכר העודף מהגוף משתפרת.

 

בהשפעתו על הגברת הפרשת הסוכר בשתן, התה הירוק מדגים למעשה השפעה דומה לזו של תרופות מקבוצת 'מעכבי SGLT2', שפועלות תוך עיכוב ספיגת הסוכר בכליות והגברת הפרשתו בשתן. תרופות אלו מהוות דור חדש של טיפולים תרופתיים מבטיחים לסוכרת סוג 2, שהוכחו גם כיעילות להורדה במשקל, מניעת מחלות לב וכלי דם והגנה על תפקוד הכליות.

 

חוקר נוסף במחקר, פרופ' זילין סאן מהאוניברסיטה הדרומית בסין, הוסיף כי "כשמסתכלים על כל הסמנים שקשורים לשתייה קבועה של תה שחור, פעילות שכזו עשויה להיות צעד פשוט שיכול בקלות לשפר את התזונה והבריאות הכללית".

 

החוקרים מציינים כי לצד הממצאים המעודדים, המחקר תצפיתי, כלומר שהוא מזהה קשרים בין תופעות, אך לא יכול בהכרח להצביע על סיבתיות. בימים אלה מבצעים החוקרים עבודה נוספת במתכונת של מחקר מבוקר כפול סמיות, כדי לבחון באופן מעמיק יותר את ההשפעות של תה שחור על רמות הסוכר בדם של אנשים עם סוכרת סוג 2, לתיקוף הממצאים.

 

ממצאי המחקר מחזקים עבודות נוספות שמייחסות שבחים לתה. במחקרים נמצא בין השאר כי תה מועיל נגד השמנה, ותה משפר את לחץ הדם. מטה אנליזה מסין, שפורסמה בנובמבר 2022 בכתב העת Frontiers in Nutrition, מצאה כי בהשוואה למי שאינם שתייני תה, שתיית תה שחור מורידה ב-15% את הסיכון למחלת לב כלילית, ואילו שתיית תה ירוק מורידה ב-7% סיכון זה, כאשר שתייה של מעבר לארבע כוסות תה ליום כבר משנה את המגמה ועלולה לפגוע בלב.

 

שתיית תה צריכה להיעשות במסורה, שכן שתייה מוגזמת עלולה להזיק. למרות שככלל מחקרים מצאו כי שתיית תה מועילה לתפקוד הכליות, באפריל 2015 דווח על אדם שאושפז עם אי ספיקת כליות לאחר שתיית תה מופרזת של 16 כוסות תה קר, וזאת ככל הנראה כתוצאה מחשיפה גבוהה ל'אוקסלט'. ככלל, מחקרים מצאו כי שתיית עד ארבע כוסות תה ליום אינה משפיעה לרעה על הסיכון לאבנים בכליות.

 

EASD Annual Meeting, poster presentation 329