מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבמדריכיםפרצטמול – מה שחשוב לדעת

פרצטמול – מה שחשוב לדעת

אילו תרופות מכילות פרצטמול? כיצד פרצטמול פועל? ומהן תופעות הלוואי שעלולות להיות לפרצטמול?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פרצטמול (Paracetamol) הוא חומר פעיל פופולארי ונפוץ מבין התרופות לשיכוך כאבים, לצד משככי הכאבים הלא סטרואידיים מקבוצת NSAIDs ודיפירון (אופטלגין). פרצטמול מוכר גם בשמו המדעי 'אצטמינופן' (Acetaminophen), וקרוי בשם זה בעיקר בארה"ב ויפן.

 

תרופות שמכילות פרצטמול נמכרות בחלקן הגדול ללא מרשם רופא, ואף ללא צורך בפיקוח רוקחי, ומשמשות כתרופות לסוגים שונים של כאבים, ולרוב מומלצות כקו טיפול ראשון בכאבים. המוכרות שבהן הן אקמול ודקסמול.

 

התרופה מגיעה בצורות מתן שונות וניתן לבחור ביניהן לפי אופן הנטילה שמועדף על הילד או המבוגר, ובין השאר בטבליות, נרות, אבקיות, טיפות וסירופ.

 

פרצטמול נחשב עקרונית בטוח לשימוש גם לאוכלוסיות רגישות, לרבות נשים בהיריון ולאחר לידה, נשים מניקות וילדים מגיל חודשיים ומעלה וחולים כרוניים. המינון מוגבל ללא יותר מארבעה גרם ליום למבוגר. מינון התרופה המומלץ לילדים קטנים נמוך מזה שמומלץ לבוגרים, ומותאם לפי משקל הגוף.

 

לדברי סימה ליבני, מנהלת המרכז לייעוץ תרופתי אישי ומנהלת פורום תרופות ורוקחות באתר כמוני, "נטילת פרצטמול בהתאם להנחיות אינה אמורה להוביל לתופעות לוואי משמעותיות, אולם מאחר ומדובר בתרופה בשימוש נרחב כמשכך כאבים – כדאי לדעת כי שימוש מתמשך ומצטבר עלול להיות מסוכן". בשנים האחרונות נקשרה התרופה במינונים גבוהים לסיבוכים שונים.

 

 

שימושים בפרצטמול

 

פרצטמול הוכח כתרופה יעילה לכאבים מסוגים שונים וכתרופה להורדת חום. פרצטמול משמש בעיקר להקלת כאבים מתונים, )קלים עד בינוניים) ובהם כאבי ראש, כאבי שיניים והורדת חום שמקורו במחלות דמויות שפעת. התרופה משפיעה על הורדת חום ושיכוך כאב לרוב החל מחצי שעה לאחר נטילתה, ולמשך 6-3 שעות.

 

מחקרים בשנים האחרונות מצננים מעט את ההתלהבות סביב התרופה. סקירת מחקרים של חוקרים מאוסטרליה, שפורסמה במארס 2021 בכתב העת MJA, Medical Journal of Australia שיוצא לאור מטעם ההסתדרות הרפואית האוסטרלית, בה שוכללו ממצאים מ-36 סקירות שבחנו את השימוש של פרצטמול לשיכוך כאבים ב-44 מצבים רפואיים שונים, העלתה כי פרצטמול אינו מועיל לשיכוך שורה ארוכה של כאבים.

 

בעבודה נמצא כי פרצטמול מועיל רק למספר מוגבל מצבים רפואיים, וזוהתה תועלת מתונה עד חזקה לטיפול בפרצטמול לשיכוך כאבים רק בארבעה מתוך 44 המצבים הרפואיים שנבדקו: כאבים על רקע מחלת מפרקים ניוונית שמתבטאת בכאבים בירך ו/או בברך; כאבים לאחר ניתוחים נוירוכירורגיים במוח הכרוכים בפתיחת הגולגולת – המכונים 'ניתוחי קרניוטומה'; כאבים שנמשכים כשעתיים במצב של כאב ראש מתחי; וכאבים אצל נשים לאחר לידה.

 

בעבודה נמצאו עדויות חזקות כי פרצטמול אינו יעיל לטיפול בכאבי גב תחתון אקוטיים על רקע מחלה או פגיעה, אינו מועיל לשיכוך כאבים בעמוד השדרה, וכן לא נמצאו די עדויות לתמוך בתועלת של התרופה לטיפול במיגרנות; כאבים לאחר ניתוחי עיניים, ניתוחים נוירוכירורגיים, ניתוחים גינקולוגים, ניתוחים אורתופדיים וניתוחים במערכת העיכול; כאבים כתוצאה מטיפולי שיניים; כאבים בעקבות אבנים בכליות; כאבים באוזניים על רקע זיהומים בילדות; כאבי בטן; כאבים אצל חולות בסרטן שד גרורתי; וכאבים בקרב תינוקות. בעבודה נאספו גם ראיות מצומצמות לחוסר תועלת של פרצטמול לטיפול בכאבי גרון כתוצאה מהצטננות; כאבים בבדיקות צילומי רחם; כאבים בקרב יילודים; התכווצויות ברחם וכאבים לאחר ניתוח וגינאלי. עדויות לא עקביות ונמוכות במיוחד נאספו על התועלת של פרצטמול לשיכוך כאבים על רקע החדרת קטטר לשלפוחית השתן; כאבים בארבע השעות הראשונות לאחר ניתוחים; כאבים לאחר ניתוחי כפתורים באוזניים לילדים, ניתוחים להחלפת מפרק ברך או ירך, ניתוחים בריאטריים, ניתוחי לב, ניתוחים להסרת שקדים וניתוחים במערכת העיכול; מניעת כאבים אחרי ניתוחים; וכן כאבים המאפיינים דלקת מפרקים שגרונתית. לא נמצאו כל עדויות משמעותיות בסקירות על השפעת הפרצטמול על כאבים אצל חולי סרטן; כאבים כלליים בילדים ומתבגרים; כאבים לאחר שבר בצוואר הירך;  וכאב נוירופטי ממקור עצבי.

 

מנגנון הפעולה של פרצטמול

 

פרצטמול נמצא בשימוש הרפואה כבר מעל לחמישים שנה, אך עדיין לא ברור לחלוטין כיצד החומר פועל. בהשפעתו הביולוגית, עד כה התגלה בעיקר כי פרצטמול עובד בשני מנגנונים מרכזיים: על ידי עיכוב האנזים ציקלואוקסיגנאז – COX (קיצור של Cyclooxygenase) ועל ידי הפעלת המטבוליט AM404.

 

בהשפעתו על האנזים COX, פרצטמול מדכא את פעילותו של האנזים במערכת העצבים המרכזית, בדומה לתרופות מקבוצת NSAIDs, ובעיקר מעכב את פעילות האנזים COX-2, אם כי לא בצורה מוחלטת כמו משכך הכאבים אספירין. בפעולתו זו, פרצטמול מפחית מהייצור של חומרים מעוררי כאב מסוג פרוסטגלנדינים, תהליך זה מתאפשר רק כשהרמות בגוף של חומצה ארכידונית ותרכובות מסוג 'פרקוסידים' נמוכות. מסיבה זו, פרצטמול נחשב לפחות יעיל במצבים דלקתיים בהשוואה לתרופות מסוג NSAIDs, מאחר ורמות הפרקוסידים בגוף גבוהות.

 

במנגנון נוסף, פרצטמול משפיע על פעילותו של המטבוליט AM404. מטבוליט זה זוהה במוחן של חיות ובנוזל השדרה של אנשים שנטלו פרצטמול. מטבוליט זה משפיע על הפעלת קולטנים לחומרים קנבינואידים במוח מסוג CB1 ו-CB2 וקולטנים נוספים. מספר מחקרים מצביעים על כך שהמערכת הקנבינואידית, זו שמושפעת גם על ידי צמח הקנאביס, מושפעת באופן כלשהו גם מנטילת פרצטמול.

 

יש גם עבודות שמצאו כי פרצטמול מוביל לפעילות מדכאת בהשפעתה על המוליך העצבי סרוטונין, אם כי לא באופן משמעותי כמו נוגדי דיכאון פופולאריים מקבוצת SSRI.

 

פרצטמול שניתן דרך הפה נספג לרוב במעי, והתרופה ברובה מפורקת בכבד ומופרשת מהגוף בשתן. 

 

אין לקחת פרצטמול בתכיפות של יותר מאחת ל-6-4 שעות ואין לעבור על מינון מקסימלי של עד 4,000 מ"ג (4 גרם) ליום (24 שעות). ארגונים רפואיים רבים ממליצים לקחת מרווח ביטחון, בעיקר עבור אנשים קטני מידות – ולא לעבור מינון מקסימלי של עד 3,000 מ"ג ליום.

 

התרופות שמכילות פרצטמול

 

פרצטמול הוא חומר פעיל בתרופות רבות בישראל שמשמשות לשיכוך כאבים מסוגים רבים. תרופות המכילות פרצטמול בלבד ניתנות לשיווק ללא צורך במרשם רופא ובחלקן גם זמינות במדפי בתי המרקחת ללא צורך בפיקוח רוקחי.

 

נכון לשנת 2023, רק 45 מתוך 68 מוצרים המכילים פרצטמול שרשומים בישראל נמצאים בסל התרופות הממלכתי, מה שמשפיע על מחיר התרופה. ניתן לקבל מידע נוסף על התרופות במאגר התרופות באתר משרד הבריאות.

 

תרופות שמכילות פרצטמול בלבד ונמכרות ללא מרשם רופא:

 

•           אקמול בטבליות, קפליות

•           דקסמול בקפליות

•           פראמול קט בקפליות ללעיסה

•           אברול בטבליות

•           אברולט בפתילות

•           אפרמול בטבליות תוססות

•           פנדול בטבליות

•           סופרמול 500 פתילות

•           רזמול 500 פתילות

 

תרופות שמכילות פרצטמול המיועדות לילדים אשר נמכרות ללא מרשם ומותאמות באופן המתן:

 

•           אקמולי ואקמולי פורטה בסירופ בטעמים שונים

•           פתילות - אקמולי, אקמולי פורטה ואקמולי לתינוקות

•           דקסמול קיד בטבליות לעיסות

•           טיפטיפות נובימול בתרחיף

•           תרימול בתרחיף

•           פראמול קט בטבליות לעיסות

•           פרצטמולי טבע בסירופ

•           אבקמול בגרנולות, כאבקה בשקיק בטעם תות-וניל לילדים ומתבגרים שמתקשים לבלוע כדורים

•           מכבימול לילדים בפתיליות

•           סופרמול לילדים בפתיליות

 

ישנן תרופות שמכילות פרצטמול המשווקות בישראל בתמיסה לאינפוזיה ומיועדות לשימוש עבור מאושפזים בבתי חולים ומסגרות קהילתיות:

 

•           פרצטאמול אלטן

•           פרצטמול פרזניוס

•           פרצטמול תרו

•           פרצטמול ב.בראון

•           אפוטל בתמיסה לאינפוזיה

•           פרצטמול ס.א.ל.פ

 

ישנן תרופות שמכילות פרצטמול בשילוב מרכיבים פעילים נוספים שנמכרות אף הן ללא מרשם – לטיפול בכאבים שונים ובתסמיני שפעת:

 

•           אקמול פלוס

•           דקסמול פלוס

•           פראמול פלוס

•           אקמול פוקוס

•           'אקמול צינון' ו'אקמול צינון ושפעת יום' ו'אקמול צינון ושפעת לילה'

•           דקסמול קולד ודקסמול סינוס (לטיפול ביום, לטיפול בלילה ולטיפול ביום ובלילה)

•           טבע קולד טבליות וקפליות

•           פראמול אף ושיעול ופראמול אף לטיפול ביום ובלילה

 

ישנן תרופות לשיכוך כאב שמשלבות פרצטמול עם משככי כאבים מקבוצת NSAIDs אשר נמכרות ללא מרשם:

 

•           קומבודקס המכיל שילוב של פרצטמול ואיבופרופן בטבליות ובתמיסה לאינפוזיה, לשיכוך כאבים מסוגים שונים, לילדים מעל גיל 12. 

•           אקסדרין המכיל פרצטמול, קפאין וחומצה אצטילסליציאלית (מקבוצת (NSAIDs להקלה בכאב ראש, כאב מיגרנה מתון עד בינוני , כאבי וסת וכאב המלווה בחום, מגיל 12. 

 

ישנן תרופות חזקות יותר לשיכוך כאבים שמכילות פרצטמול בשילוב חומרים פעילים שדורשים מרשם רופא:

 

•           מוסקול בטבליות, המשלב פרצטמול עם אורפנדרין ציטראט – תרופה להרפיית שרירי שלד, שמשפיעה על כאבי שרירים ופועלת גם במערכת העצבים המרכזית. מגיל 12. 

•           נורג'סיק ותחליפים אחרים למוסקול שמיובאים לארץ על ידי קופות החולים בעתות מחסור במוסקול (למשל במחסור שקיים נכון לשנת 2023) ומכילים מרכיבים דומים. 

 

ובנוסף ישנם שילובים של פרצטמול ומשככי כאבים חזקים מקבוצת האופיאטים שנמכרים גם כן במרשם רופא:

 

•           פרקוסט בטבליות – תרופה המשלבת פרצטמול ואוקסיקודון (אופיאט), להקלה על כאבים בינוניים או חריפים, ומיועדת לבוגרים. 

•           רוקסט ורוקסט פלוס בקפליות – תרופה המשלבת פרצטמול, קפאין וקודאין (אופיאט), לשיכוך כאבים, הקלה בשיעול והורדת חום, לשימוש החל מגיל 12. 

•           קוד אקמול בטבליות – תרופה המשלבת פרצטמול וקודאין (אופיאט), לשיכוך כאבים בינוניים, הורדת חום והקלה בשיעול נלווה לחום, החל מגיל 12. 

•           זאלדיאר בטבליות – תרופה המשלבת פרצטמול וטרמדול (אופיאט), לשיכוך כאבים, החל מגיל 14. 

• ספסמלגין בטבליות – שילוב של פרצטמול, קודאין (אופיאט) וכן פפבירין ואטרופין סולפט, לטיפול בכאבים ועוויתות במערכת העיכול, הכליות וכיס המרה, מגיל 12.

 

מינון מומלץ של פרצטמול

 

תרופות עם פרצטמול מכילות את החומר הפעיל במינונים משתנים. בכל תרופה המכילה פרצטמול – יש לבדוק את המינון המקסימלי בעלון התרופה.

 

בספרות המקצועית הוגבל המינון המקסימלי ליום של פרצטמול ל-4,000 מ"ג ליום (מקסימום 8 טבליות של 500 מ"ג) למבוגרים, ובחלק מהעלונים של התרופות המאושרות לשימוש בילדים, אפשר לראות שיש מגבלה של 1,500 מ"ג ליום לילדים בגילי שש עד תשע ו-2,000 מ"ג ליום לילדים בגילי 9 עד 12 – כפי שמופיע בעלון לצרכן של אקמול.

 

במדינות שונות נוקטים בשנים האחרונות להגביל את מינון הפרצטמול המקסימלי ליום – כדי להפחית את הסיכון לתופעות לוואי וסיבוכים. בארה"ב, במארס 2014 אסר מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) על שיווק תרופות המכילות פרצטמול בקומבינציה עם תרופות אחרות, במינון של מעל ל-325 מ"ג מהחומר הפעיל. בישראל לא אימצו איסור זה וניתן למצוא תכשירים המשלבים פרצטמול במינונים עד 500 מ"ג עם חומרים פעילים נוספים.

 

ככלל, מחקרים מתריעים יותר מהשימוש במשככי כאבים מקבוצת NSAIDs בהשוואה לשימוש במשככי כאבים המכילים פרצטמול – בעיקר עבור חולים כרוניים. עם זאת, באופן כללי – למי שאובחנו כחולים כרוניים מומלץ להיוועץ ברופא או רוקח לפני נטילת משככי כאבים ולוודא איזה משכך מומלץ יותר עבורם.

 

ההיסטוריה של פרצטמול

 

גילוי הפרצטמול מיוחס בסוף המאה ה-19 לפרופ' לרפואה ג'וזף בארון פון מרינג מאוניברסיטת שטרסבורג בגרמניה. פון מרינג היה גם הראשון לגלות כי אחד התפקידים של הלבלב בגוף הוא ייצור הורמון האינסולין ששולט ברמות הסוכר בדם – תגלית רפואית שהובילה בהמשך לפריצת הדרך בפיתוח תרופת האינסולין. בשנת 1893 תיאר פון מרינג בכתב עת מדעי שימוש בפרצטמול כאמצעי לשיכוך כאב.

 

השימוש המסחרי בחומר הפעיל החל ברוב העולם רק לאחר מלחמת העולם השנייה, והוא אושר בארה"ב רק בשנת 1950. החל משנות ה-60 של המאה ה-20 החלו להתפרסם דיווחים מדאיגים על רעילות התרופה, ובעיקר על נזקים לכבד, אולם בעיקר במינונים גבוהים וחריגים. בהמשך התברר כי טיפול מהיר בתרופה N-אצטילציסטאין מאפשר למנוע את הנזק הקטלני לכבד לאחר הרעלת פרצטמול.

 

בשנות ה-80, כשהטיפול באספירין נקשר לתסמונת ריי – תסמונת נדירה וקטלנית שמלווה בהפרעות בתפקודי כבד ופרכוסים – חלה עלייה משמעותית בשימוש בפרצטמול כאמצעי רווח לשיכוך כאבים בילדות.

 

פרצטמול מול איבופרופן

 

פרצטמול ואיבופרופן מקבוצת ה-NSAIDs הם שני משככי כאבים נפוצים שנמכרים ללא מרשם רופא. שניהם פועלים לאותו פרק זמן קצר (כ-6-3 שעות), ולשניהם לפחות מנגנון השפעה ביולוגי אחד משותף – על האנזים COX, אם כי השפעתו של פרצטמול על האנזים מותנית לרוב בהיעדר קיומה של דלקת.

 

בבחינת ההבדלים בין התרופות, מחקרים מצביעים על כך ששתיהן יעילות לכאבי ראש, הורדת חום וכאבים קלים מסוגים שונים, אם כי איבופרופן מקבוצת NSAIDs הוא גם נוגד דלקת, ולכן הוכח יותר כיעיל בשיכוך כאבים שמלווים בדלקתיות מוגברת כמו כאבי ראש מתחיים וכאבים בעקבות נקע, למשל בקרסול ובמפרקי האגן.

 

במחקר בריטי, שפורסם באפריל 2010 בכתב העת Osteoarthritis and Cartilage, נמצא כי פרצטמול אינו מועיל לטיפול בכאבים בעקבות מחלת מפרקים ניוונית. במחקר ישראלי מהמרכז הרפואי בני ציון ומרכז שניידר לרפואת ילדים, שפורסם במאי 2022 בכתב העת Scientific Reports, נמצא כי בטיפול במיגרנות אצל ילדים – בעוד שהחומר הפעיל איבופרופן מקבוצת NSAIDs פופולארי יותר כקו טיפול ראשון בכאבי ראש, הרי ששימוש בפרצטמול עשוי להוביל להקלה גבוהה יותר – בעיקר אצל בנים.

 

בשנת 2014 פורסם מחקר קליני נרחב בכתב העת Lancet שמצא כי אקמול אינו יעיל יותר מטיפול דמה לשיכוך כאבי גב תחתון, ובעקבות זאת בהתאחדות הקולג'ים לרפואה בארה"ב (ACP) עדכנו את הקווים המנחים לטיפול בכאבי גב שפורסמו באפריל 2017 בכתב העת Annals of Internal Medicine, וממליצים מעתה כקו טיפול ראשון בכאבי גב על תרופות מקבוצת NSAIDs ולא על פרצטמול.

 

פרצטמול נחשב לבטוח יותר מאיבופרופן בפרופיל תופעות הלוואי, כפי שנמצא בסקירת מחקרים מדנמרק שפורסמה בפברואר 2002 בכתב העת British Journal of Anaesthesia.

 

מספר חוקרים בשנים האחרונות ממליצים לשיכוך כאבים לשלב בין פרצטמול לאיבופרופן לסירוגין – כדי שלא להוביל למינון יתר של אף אחת מהתרופות ולצמצם את הסיכון לתופעות לוואי וסיבוכים.

 

תופעות לוואי וסיבוכים של פרצטמול

 

כמו כל תרופה, גם פרצטמול מלווה בסיכון לתופעת לוואי וסיבוכים. עם זאת, פרצטמול מלווה בסיכון נמוך יותר לסיבוכים בהשוואה לתרופות מקבוצת NSAIDs, ונחשב לבטוח יותר ומומלץ יותר לשימוש.

 

עבודות חדשות מצביעות על כך שפרצטמול עשוי להוביל לתופעות לוואי יותר ממה שהוערך בעבר – אם כי בעיקר במינונים גבוהים. בסקירה מקיפה מבריטניה, שפורסמה במארס 2015 בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases, נמצא כי במינונים גבוהים ביותר – שימוש בפרצטמול מעלה את הסיכון לסיבוכים קרדיו וסקולאריים ודימומים במערכת העיכול. מחקר מסקוטלנד שפורסם בחורף 2011 מצא כי אפילו מינוני יתר קטנים של פרצטמול, כשהתרופה נלקחת בקביעות ובאופן מצטבר – עלולים להיות מסוכנים, והעלו את הסבירות לסיבוכים בכבד, במוח וכן בצורך להזדקק לדיאליזה בעקבות סיבוכים בתפקוד הכלייתי ולהפרעות בנשימה.

 

ההמלצה הרווחת כיום בקרב רופאים ורוקחים היא ליטול פרצטמול לשיכוך כאבים במינון הנמוך ביותר ולמשך הזמן הקצר ביותר האפשריים.

 

מחקר מקיף, אשר ניתח נתונים שנאספו בישראל בשנה אחת (שנת 2007) במרכז הארצי למידע בהרעלות של משרד הבריאות והמרכז הרפואי רמב"ם, שממצאיו פורסמו בספטמבר 2010 בכתב העת IMAJ של ההסתדרות הרפואית, זיהה מתוך 7,351 ילדים שנפגעו מהרעלות בתרופות, פרצטמול הייתה אחת התרופות השכיחות שהובילו להרעלה אצל 511 ילדים עד גיל 5 (מקום שלישי אחרי תרופות נוגדות זיהומים ותרופות ברקיחה עצמית), 64 ילדים בגילי 12-6 (מקום שלישי אחרי תרופות נוגדות זיהומים ואטרופין) ו-71 ילדים בגילי 18-13 (מקום ראשון, שאחריו בפער ניכר 47 ילדים עם הרעלות מתרופות להפרעות קשב וריכוז ו-43 ילדים עם הרעלות בתגובה לתרופות לשיכוך כאב מקבוצת NSAIDs).

 

למספר קבוצות אוכלוסייה מומלץ להיוועץ עם רופא לפני נטילת פרצטמול:

 

  • אנשים עם סיבוכים בכבד ובכליות
  • אנשים שנוטים לשתייה מופרזת של אלכוהול
  • אנשים עם תת משקל

 

תופעות לוואי של פרצטמול נצפות בעיקר בקרב מי שצרכו את התרופה במינונים גבוהים. תופעות הלוואי השכיחות, שמאפיינות כעשירית מהמטופלים בתרופה, כוללות בחילות, הקאות ועצירות – בעיקר במינונים גבוהים, וכן כאבים במקום ההזרקה במתן התרופה בעירוי לווריד בתנאי אשפוז/ אשפוז בית. כמו כן, התרופה נקשרה בשכיחות גבוהה לעלייה ברמות אנזים הכבד AST (אספרטאט טרנסאמינאזה).

 

בשכיחות של עד אחוזים בודדים מנוטלי הפרצטמול, התרופה נקשרה לכאבי בטן, שלשולים, עצירות, כאבים בבטן העליונה והגדלה של הבטן, אנמיה, דימומים לאחר ניתוחים, פריחה, גרד, קוצר נשימה, בצקת ריאתית, צפצופים בנשימה, נוזלים בחלל האדר של הריאות, עלייה בלחץ דם או לחילופין תת לחץ דם, כאבים בחזה, קצב לב מהיר (טכיקרדיה), עלייה ברמות הסוכר בדם (היפרגליקמיה), ירידה ברמות האשלגן בדם (היפוקלמיה), כאבי ראש, סחרחורות, עיוותי שרירים, עיוותים בתנועות לסת (טריזמוס), הפרעות שינה, חרדה, מיעוט שתן (אוליגוריה), בצקת סביב העיניים, עייפות וחום.

 

סימנים למינון יתר של פרצטמול כוללים לרוב שלשולים, הזעת יתר, אובדן תיאבון, בחילות והקאות ונפיחות/ רגישות/ כאבים בבטן העליונה ו/או הקיבה.

 

בין הסיבוכים המשמעותיים שנקשרו לפרצטמול ומופיעים באזהרות בעלוני התרופה:

 

קיימים דיווחים חריגים בספרות הרפואית על אלרגיה לפרצטמול שמובילה לתגובות אלרגיות קשות ושוק אנפליקטי.

 

בספרות הרפואית יש תיעודים נדירים גם על התפתחות תסמונת נדירה שמבטאת התקף אלרגי קיצוני בתגובה לפרצטמול. המדובר בתסמונת 'סטיבנס ג'ונסון' (Stevens Johnson Syndrome ובקיצור SJS) – תסמונת שמבטאת תגובה אלרגית חריפה לנטילת תרופות מסוימות, אשר מובילה לפריחה עורית מפושטת וקריסה של מערכות בגוף ולעתים גם לתמותה. באוגוסט 2013 התריע מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) מפני התופעה, וכיום מומלץ למי שמפתח פריחה עורית מפושטת חריגה ופתאומית לאחר נטילת פרצטמול להפסיק מיד את הטיפול בתרופה ולפנות מיידית לטיפול רפואי.

 

כמו כן, דווחו מקרים חריגים של נזקים לכבד בעיקר בקרב מי שנוטלים פרצטמול במינון גבוה מהמומלץ או לתרופה ממושכת; מי שנוטלים את התרופה בשילוב עם משקאות אלכוהוליים; ומי שנוטלים את התרופה בשילוב עם תרופות נוספות שמשפיעות על הכבד.

 

יש מחקרים שקושרים בין שימוש ארוך טווח בפרצטמול לעלייה בסיכון לדימומים במערכת העיכול, אם כי מדובר בסיכון בהיקף נמוך מזה שמיוחס לתרופות מקבוצת NSAIDs. לפי סקירה שפורסמה ביוני 2018 בכתב העת British Journal of Clinical Pharmacology, נטילת פרצטמול בקביעות במינונים גבוהים של מעל ל-2 גרם ליום מעלה משמעותית את הסיכון לדימומים מסוג זה.

 

בשנת 2010 פורסם מחקר בינלאומי שמצא ראיות כי פרצטמול מעלה את הסיכון לאסתמה בקרב בני נוער. אולם בדיקה מקיפה שבוצעה בארה"ב, אשר ממצאיה פורסמו באוגוסט 2016 בכתב העת New England Journal of Medicine, הפיגה חשש זה וקבעה כי אין קשר בין נטילת פרצטמול אצל ילדים עם אסתמה לבין החמרת ההתקפים, וכי אין סיבה להעדיף משככי כאבים מקבוצת NSAIDs על פרצטמול אצל ילדים עם אסתמה.

 

בפברואר 2022 דיווחו חוקרים בריטיים כי פרצטמול שימוש ממושך עלול להעלות את לחץ הדם, בשנת 2013 זיהו חוקרים אמריקאים כי שימוש בפרצטמול עלול להוביל להתלקחות של מחלת קרוהן ובשנת 2016 אף נאספו עדויות במחקר אמריקאי כי פרצטמול עלול להקות רגשות, לרבות רגשות חיוביים.

 

פרצטמול בהיריון

 

פרצטמול אינו נחשב רעיל בהיריון, אולם לנשים הרות ובהנקה מומלץ להיוועץ ברופא לפני תחילת השימוש בתרופה, וליטול אותה במינון הנמוך ביותר היעיל לשיכוך כאב או הורדת חום.

 

בשנת 2014 מצאו חוקרים מארה"ב ודנמרק כי יתכן ושימוש בפרצטמול בהיריון עשוי להעלות את הסיכון להפרעות קשב וריכוז אצל היילודים בהמשך חייהם, ובאביב 2018 דיווחו חוקרים ישראלים מהאוניברסיטה העברית בכתב העת American Journal of Epidemiology כי שימוש בפרצטמול בהיריון עלול לחשוף את העובר לתרופה, ועשוי להעלות אצל היילודים את הסיכון להתפתחות הפרעות קשב וריכוז והפרעות על ספקטרום האוטיזם. חשוב לציין כי ממצאים על האפשרות לסיכון בהיריון לאחר שימוש בפרצטמול עדיין אינם חד משמעיים, ונכון להיום התרופה נחשבת לבטוחה בהיריון. 

 

שילובים מסוכנים עם פרצטמול

 

פרצטמול עשוי להיות בעייתי בנטילה משולבת עם מספר חומרים פעילים, ומומלץ לשוחח עם הרופא לפני השילוב עם התרופות הבאות:

 

• נטילה של פרצטמול בשילוב משככי כאבים שמכילים שילובים עם פרצטמול עלולה להוביל לחשיפת יתר לחומר הפעיל ולתופעות לוואי או סיבוכים.

• תרופות לפרכוסים: קרבמזפין, פנוברביטל, פניטואין ופרימידון.

כולסטירמין להפחתת שומנים בדם ולמצב של צמקת ראשונית של המרה.

אימטיניב (גליבק) ובוסולפן (כימותרפיה) לסרטן.

קטוקונאזול נגד פטרת.

• ליקסיסנטייד (ליקסומיה) לסוכרת בסוג 2.

• מטוקלופרמיד (פרמין) לבחילות והקאות.

וורפרין (קומדין) לדילול דם. מחקר מפינלנד שפורסם בינואר 2010 בכתב העת European Journal of Clinical Pharmacology, שהתבסס על נתיחות לאחר המוות, מצא כי שילוב זה מעלה פי 2.7 את הסיכון לדימומים קטלניים בהשוואה לנטילת וורפרין לבד ומעלה פי 4.6 את הסיכון לדימומים בהשוואה לנטילת פרצטמול לבד.

• אנטיביוטיקה מסוג כלורמפניקול (סינטומיצין, תרוצידין ותריאולון). 

• פרובנציד לטיפול בשיגדון (גאוט). 

•  אניס: יעילותם של משככי כאבים המכילים פרצטמול (אצטמינופן) עשויה להיפגע בשילוב עם אניס. מחקר מסרביה שפורסם בפברואר 2016 בכתב העתPhytotherapy Research   מתואר כיצד אניס מפחית מהזמינות הביולוגית של פרצטמול באופן שעשוי לפגוע בהשפעתם הרפואית.

•  אלכוהול: בשילוב עם אלכוהול, משככי כאבים שמכילים פרצטמול עלולים לפגוע לרעה בתפקודי כבד – זאת מאחר וגם בנטילה בודדת כל אחד משני החומרים הללו עשוי להשפיע לרעה על תפקודי כבד. נתונים מסקר לאומי אמריקאי שהוצגו בכנס האגודה האמריקאית לבריאות הציבור שנערך בנובמבר 2013, מצביעים על כך ששילוב בין פרצטמול ואלכוהול גם מעלה ב-123% את הסיכון לפגיעה בתפקוד הכליות.

 

המלצות לשימוש נכון בפרצטמול

 

כדי ליטול בבטחה פרצטמול, כדאי להקפיד על הפעולות הבאות:

 

•           לעקוב אחר ההנחיות שמצורפות לתרופה.

•           ליטול רק את המינון המומלץ על האריזה ולא מעבר לכך.

•           לא ליטול פרצטמול יותר ממספר ימים בכל טיפול. לילדים אין לתת פרצטמול יותר מ-48 שעות ברציפות, למעט בהנחיית רופא הילדים.

•           לא לקבל טיפול ביותר מתרופה אחת שמכילה פרצטמול.

•           לוודא שלא עוברים את המינון של 4 גרם ליום חומר פעיל. בילדים יש לוודא כי ניתן פרצטמול שמותאם לילדים ובמינון שמותאם לגיל ולמשקל הילד.

•           אם מופיעים סימנים שמעידים על מינון יתר/ הרעלה – יש לפנות לרופא/ מוקד רפואי.

•           אם הכאבים נמשכים למרות הטיפול בפרצטמול – יש לפנות לרופא המטפל.

•           כמו כל תרופה – יש לאחסן במקום יבש ומוגן והרחק מהישג ידם של ילדים.

 

 

סימה ליבני היא מנהלת המרכז לייעוץ תרופתי אישי ומנהלת פורום תרופות ורוקחות באתר כמוני

 

עדכון אחרון: אפריל 2023

מיקושית
12/02/24 16:41

תודה רבה לך גב' ליבני. הדברים שכתבת כה ברורים וחשובים. יש הרבה אנשים שלוקחים את התרופה ללא יעוץ רפואי בסיסי של רופא ואף ללא בקרה אישית של האדם שלוקח את התרופה.